Nέο- άστεγοι

Τα τελευταία δύο χρόνια οι πιο σκληρές πολιτικές λιτότητας εφαρμόζονται στην ελληνική κοινωνία και δημιούργησαν την νέα ταξη των νεο-άστεγων.

Διανομή συσσιτίων

ΑΝΑΓΚΑΙΑ η παροχή οργανωμένου συσσιτίου στους έχοντας αναγκη.

Ανήλικα παιδιά

Αναγκη φροντιδας έχουν επίσης και πολλά ανήλικα παιδιά.

Ο.Κ.Α. Θεσ/νίκης

Δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης για άπορους, άστεγους, ανέργους και ευπαθείς ομάδες γενικότερα.

Συλλογή κουβερτών και ρούχων

Συλλογή του ρουχισμού, των κουβερτών και λοιπών ενδυμάτων.

Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ 680 ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ




ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ 680 ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΗ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Εγκρίθηκε η πρόσληψη εξακοσίων ογδόντα 680 ατόμων, διαφόρων ειδικοτήτων συνολικά εγκρίθηκαν 450 θέσεις εργασίας Ημερήσιων Φυλάκων, 140 θέσεις εργασίας Νυχτοφυλάκων και 90 θέσεις εργασίας Καθαριστών απο το υπουργείο πολιτισμού και τουρισμου

με σχέση εργασίας Ιδιωτικου δικαίου ορισμένου χρόνου, χρονικής διάρκειας πέντε (5) μηνών, προκειμένου να καλυφθούν επείγουσες και επιτακτικές ανάγκες, των Υπηρεσιών του ΥΠ.ΠΟ.Τ., στις Περιφερειακές και Ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς καθώς και της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων.



Η πρόσληψη του εν λόγω προσωπικού στις ανωτέρω Υπηρεσίες της Γ.Δ.Α.Π.Κ, και στη Γ.Δ.Α.Μ.Τ.Ε., θα γίνει σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 21 του Ν. 2190/94 «Σύσταση ανεξάρτητης αρχής για την επιλογή προσωπικού και ρύθμιση θεμάτων διοίκησης» (Φ.Ε.Κ. 28/Α/1994), όπως τροποποιήθηκε, συμπληρώθηκε και ισχύει σήμερα. Εφιστάται η προσοχή των αρμοδίων Προϊσταμένων για την αυστηρή τήρηση των νομίμων διαδικασιών, καθώς επίσης και των κριτηρίων πρόσληψης.

Η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΕΙ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΟΤΑΝ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ



πηγή

Το Ελληνικό Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο



Μία αγκαλιά, έχει τελικά περισσότερη αξία από όλα εκείνα που ο κοινός νους, αντιλαμβάνεται απλώς με γραμμάρια, γραμμάτια ή ακόμη και μετοχές. Μία αγκαλιά, μπορεί μαζί με ένα χαμόγελο, ένα χάδι, μια καλή κουβέντα, να αποπληρώσουν ολόκληρα δάνεια απλήρωτου πολιτισμού, τοκοχρεολυσίων ανθρωπιάς. Μπορούν να γλιτώσουν από την φτώχια του πνεύματος, της αλληλεγγύης, μπορούν να φωτίσουν στην τυφλότητα των σκοτεινών εποχών που βιώνουμε. Μια παρέα εθελοντών, έθεσαν τα θεμέλια σε μια βραχώδη απόκρημνη ανηφόρα στο Φίλυρο, «φυτρώνοντας» το πρώτο Ελληνικό Παιδικό Χωριό. Εφοδιασμένοι με αγάπη, πίστη κι ελπίδα για το καλύτερο μέλλον των παιδιών, έχτισαν τα πρώτα σπίτια, χαρούμενα και πολύχρωμα κι ο βράχος σιγά – σιγά, πλημμύρισε με δροσερά και γάργαρα γέλια και φωνές παιδιών.

Σήμερα πλέον, στον χώρο που παραχωρήθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας με την υποστήριξη της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, η χάρις του Θεού, εμπνέει τις «μητέρες» των παιδιών του Χωριού στο Φίλυρο και τους υπαγορεύει τις βασικές αρχές του πολιτισμού. Στη θέση μιας απλής πυρηνικής οικογενείας, το Ελληνικό Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο, προτείνει μία μεγάλη οικογένεια, βασισμένη στις αρχές της ελληνορθόδοξης παράδοσης από τη μία, και της παιδαγωγικής και της ψυχολογίας, από την άλλη. Σε αυτό το Χωριό, η αποταμίευση του οποιουδήποτε οβολού μας, μας αποπληρώνει με ένα παιδικό χαμόγελο. Συναντήσαμε την Πρόεδρο του Σωματείου «Ελληνικό Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο» κ. Ζωή Δανιηλίδου, η οποία μας ταξίδεψε στην ιστορία του Χωριού, μιλώντας για την δράση, τα όνειρα, τους στόχους και τις ανάγκες του.

Charity: Πως ξεκίνησε το Ελληνικό Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο και ποια η ταυτότητά του;
Ζωή Δανιηλίδου: Μια ομάδα ανθρώπων, «εργάτες αγάπης», εντόπισαν το πρόβλημα του εγκαταλειμμένου παιδιού κι οραματίστηκαν έναν χώρο «περίθαλψης ψυχών» των παιδιών αυτών. Έτσι ιδρύθηκε το Ελληνικό Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο, ως μια άμεση ανάγκη εγκατάστασης των παιδιών σε έναν χώρο ειρηνικό και δημιουργικό.  Το Χωριό ξεκίνησε ως κατασκήνωση φιλοξενίας παιδιών από την Βόρειο Ήπειρο, το καλοκαίρι του 1993 και από το 1996 άνοιξε επίσημα ως το «Ελληνικό Παιδικό Χωριό» στο Φίλυρο με την τωρινή του υπόσταση. Είμαστε αναγνωρισμένο Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Διατηρούμε την ανεξαρτησία μας από Διεθνείς Οργανισμούς και φορείς,  δεν  έχουμε ιδρυματικό χαρακτήρα και είμαστε το πρώτο Ελληνικό Παιδικό Χωριό. Λίγα μόλις χιλιόμετρα από την πόλη της Θεσσαλονίκης, πάνω στην κορυφή του Φιλύρου, σ’ ένα τόπο ξερό, πετρώδη και κακοτράχαλο, με μια υπέροχη θέα, η αγάπη μας για τα παιδιά που στερήθηκαν την αγκαλιά, «φύτρωσε» μια μικρή, χρωματιστή πολιτεία. Το Χωριό αποτελείται από οχτώ σπίτια, ένα κτίριο διοικήσεως, μία στέγη νέων και μια εκκλησία. Τα χιλιάδες δέντρα που φυτέψαμε στο άγριο τοπίο, άλλαξαν το «σκηνικό», ενώ συνδυασμένα με τα μεγάλα βράχια, συνθέτουν μια εικόνα μοναδική.

Charity: Πως συμβιώνουν τα παιδιά σε μια μεγάλη οικογένεια; Περιγράψτε μας την δομή ενός σπιτιού.
Ζ. Δανιηλίδου: Το «Ελληνικό Παιδικό Χωριό» επιδιώκει να προσφέρει τους βασικούς όρους της οικογενειακής ζωής σε παιδιά των οποίων οι γονείς είτε δεν υπάρχουν πλέον στη ζωή, είτε δεν μπορούν να διατηρήσουν την ευθύνη της γονικής μέριμνας για διάφορους λόγους. Ο σκοπός αυτός πραγματοποιείται με την υποστήριξη της ανάπτυξης του παιδιού κατά το πρότυπο της οικογένειας που αποτελεί το θεμελιώδες κύτταρο της κοινωνίας. Όλο το Χωριό, συγκροτείται από σπίτια, ειδικά διαμορφωμένα έτσι ώστε να συγκατοικούν τα παιδιά ειρηνικά και να αναπτύσσονται σε μια «μικρογραφία» της αυθεντικής κοινωνίας. Το σπίτι, το φροντίζει μια «μητέρα», μια «θεία» ενώ στο Χωριό είναι εγκατεστημένο και το πρότυπο του «πατέρα» που διαδραματίζει σημαντική μορφή για την ισόρροπη ανάπτυξη του παιδιού μέσα στην οικογένεια.

Σήμερα πλέον, αριθμούμε 53 παιδιά σε 8 διώροφες κατοικίες. Η δομή των Οικογενειών του Χωριού, βασίζεται στα πρότυπα της Ελληνικής Ορθόδοξης Χριστιανής Οικογένειας, με παιδιά ελληνικής καταγωγής, που καταλήγουν να ενταχθούν στις οικογένειές μας, μόνο μετά από εισαγγελική παρέμβαση. Σκεφθείτε πως τα παιδιά αυτά, είτε προέρχονται από οικογένειες που τα εγκατέλειψαν ή σε άλλη περίπτωση, είναι ορφανά. Έτσι, ερχόμενα σε μας, καλούνται να ενταχθούν σε μια ομαλή κι ισόρροπη συμβίωση μέσα σε μια οικογένεια που μέσα από την αλληλοϋποστήριξη και την αλληλοκατανόηση, θα πορευθούν σε καλύτερες μέρες.


Charity: Οι εκπαιδευτικές τους ανάγκες πως καλύπτονται;
Ζ.Δανηιλίδου : Αναφορικά με τις εκπαιδευτικές τους ανάγκες, πρέπει να τονίσω πως φοιτούν στα τοπικά δημόσια σχολεία και σε άλλες σχολές, ώστε να αποφύγουμε την ανάπτυξη ιδρυματικής συμπεριφοράς ενώ στο Χωριό παρέχονται ιδιαίτερα μαθήματα για να επιτύχουμε την κάλυψη των μαθησιακών κενών τους. Τα μικρά λεωφορεία που μας παραχώρησαν ως δωρεά, μέλη μας και χορηγοί, μεταφέρουν καθημερινά τα παιδιά στα σχολεία ή τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών. Μέλημα του Χωριού είναι να προσφέρεται η αρτιότερη δυνατή εκπαίδευση με τα πιο σύγχρονα μέσα, καθώς τα παιδιά μας θέλουμε να χαίρουν των ίδιων προοπτικών εκπαίδευσης αλλά και των αντίστοιχων ευκαιριών και συνθηκών με τα παιδιά των φυσικών οικογενειών. Τα παιδιά μας αθλούνται επίσης. Συμμετέχουν σε τοπικές ή άλλες ομάδες ποδοσφαίρου, κολύμβησης ή όποιου άλλου αθλήματος τα ίδια επιθυμούν.

Charity: Ποιες οι ανάγκες σήμερα, σε υλική αλλά και σε υπηρεσιακή ή εθελοντική παροχή; Πως μπορεί κάποιος που ενδιαφέρεται, να βοηθήσει;
Ζ. Δανιηλίδου: Σαφώς και έχουμε ανάγκη για βοήθεια από τον κόσμο. Ποτέ δεν παύουν οι ανάγκες εξάλλου. Συνεχώς προκύπτουν νέα δεδομένα και υποχρεώσεις του Σωματείου απέναντι στα παιδιά αλλά και τις οικογένειες. Αυτή η ίδια η κατάσταση αποδεικνύει καθημερινά πως ναι μεν βελτιωνόμαστε στα τόσα χρόνια λειτουργίας μας αλλά παράλληλα αποτελούμε και έναν φορέα ενδιαφέροντος που δεν παύει να δέχεται την αγάπη του κόσμου. Για το άμεσο μέλλον μεγάλη ανάγκη προκύπτει σε πετρέλαιο, καθώς το Χωριό είναι εκτεθειμένο στους «πέντε ανέμους» ψηλά στο Φίλυρο. Το κάθε σπίτι έχει άμεση ανάγκη από πετρέλαιο θέρμανσης καθώς είναι αυτόνομες μονάδες που πρέπει να ζεσταθούν και να παρέχουν καλές συνθήκες διαβίωσης για τα παιδιά μας.

Οι ενδιαφερόμενοι για παροχή ή δωρεά πετρελαίου, μπορούν είτε να αγοράσουν πετρέλαιο – όσο μπορεί ο καθένας – με ένα μπιτόνι και να το φέρουν στο Χωριό για τα σπίτια ή ακόμη – ακόμη και να κόψουν τιμολόγιο στο Χωριό ώστε να προκύψει και η νομιμοφάνεια της τιμολογιακής απόδειξης που τηρούμε ως Σωματείο που οφείλει να είναι δίκαιο, νόμιμο κι αδέκαστο απέναντι στο κράτος. Παράλληλα θα ήθελα να αναφερθώ στο σημαντικό έργο που προσφέρουν οι καθηγητές μας στα παιδιά, με την ενισχυτική διδασκαλία που τους προσφέρουν, βοηθώντας τα να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις μαθησιακές δυσκολίες που προκύπτουν από την σχολική παράδοση.

Charity: Οι καθηγητές αυτοί που μας αναφέρετε, είναι σε εθελοντική ή σε υπαλληλική έμμισθη βάση;
Ζ. Δανιηλίδου: Οι καθηγητές, είναι σε έμμισθη βάση. Κατά την διάρκεια της μέρας που ακολουθεί την σχολική παρακολούθηση μαθημάτων, διενεργούνται ιδιαίτερα μαθήματα που βοηθούν τα παιδιά. Δάσκαλοι και καθηγητές με διάφορα μαθήματα στα οποία παρουσιάζουν υστερήσεις ή δυσκολίες τα παιδιά, προσφέρουν είτε υποστήριξη εντός των σπιτιών ή αναπληρώνουν τα μαθησιακά κενά σε κύκλους φροντιστηριακών μαθημάτων. Οι συγκεκριμένες θέσεις του διδακτικού προσωπικού, αποτελούν έμμισθη υπαλληλική σχέση. Σε μόνιμη έμμισθη βάση, υπάρχει μια συνεργασία με καθηγητές Φιλολογικών μαθημάτων ενώ και τα Σάββατα επισκέπτονται καθηγήτριες Μαθηματικών το Χωριό. Ωστόσο η πρότασή σας για συνεργασία με ένα δίκτυο καθηγητών που σε εθελοντική βάση θα μπορούσαν να διευκολύνουν την κατάσταση, γίνεται δεκτή με μεγάλη χαρά από το Σωματείο.

Charity: Τα παιδιά – ορφανά ή εγκαταλελειμμένα – πως αντιδρούν στην συμβίωση με ξένους ως προς αυτά συγκατοίκους; Πως επιτυγχάνεται αυτή η συνένωση που χαρακτηρίζει την ταυτότητα του Σπιτιού στο Χωριό;
Ζ.  Δανιηλίδου: Σε κάθε σπίτι δημιουργείται μια πολύτεκνη οικογένεια που αποτελείται από διαφορετικής ηλικίας παιδιά. Συγχρόνως, μια κυρία που έχει αναλάβει το έργο της φροντίδας των παιδιών, έχει τοποθετηθεί στο σπίτι να τα προσέχει. Αυτή την κυρία την ονομάσαμε «μητέρα». Το δύσκολο είναι ότι δεν βρίσκονται εύκολα σήμερα με αυτές τις οικονομικές συνθήκες, άτομα να διαδραματίσουν το ρόλο της «μητέρας», εθελοντικά. Το Σωματείο μας απαρτίζεται από εθελοντές. Είναι νομικά κατοχυρωμένο ως εθελοντικό Σωματείο. Έτσι, στο πλαίσιο αυτής της δυσπραγίας, το Σωματείο αναγκαστικά για να επιτύχει την ομαλή συμβίωση στα σπίτια, προσλαμβάνει κάποιες κυρίες, με υπαλληλική σχέση. Εξασφαλίζουν όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων όπως τα υπαγορεύει ο νόμος, δικαιούνται τα πάντα όπως τα καθορίζει ο Νομοθέτης, πλην του ωραρίου.

Επί 24ώρου βάσης, όπως μια φυσική μητέρα, βρίσκονται κοντά στα παιδιά και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Στην θέση της «μητέρας», τοποθετείται και μια «θεία» που την αντικαθιστά όταν η «μητέρα» έχει ρεπό. Αντίστοιχα η «μητέρα» αντικαθιστά την «θεία». Αναφορικά με την ομαλή συμβίωση, θα πρέπει να τονιστεί πως τα παιδιά που διαβιούν σε μια τυπική Ελληνική Οικογένεια, εντός του Χωριού,  είναι αποκλειστικά Ελληνορθόδοξης εθνικότητας και Χριστιανικών ηθών και θρησκευτικής ταυτότητας. Αυτό δεν σημαίνει όμως πως είμαστε ρατσιστές, επειδή δεν διαλέγουμε να εντάξουμε στα σπίτια και στις οικογένειες και παιδιά άλλων εθνικοτήτων.

Charity: Που έγκειται η επιλογή των παιδιών με βάση τα εθνικά και τα θρησκευτικά κριτήρια;
Ζ. Δανιηλίδου: Λόγω  των θρησκευτικών και πολιτιστικών δεδομένων, προσπαθούμε να επιτύχουμε μια ευρυθμία στην φυλετική ισορροπία και να ενισχύσουμε την Ορθόδοξη Ελληνική Οικογένεια μέσα από την άσκηση των καθηκόντων των μελών που να συμφωνούν σε θρησκεία και πολιτιστική ταυτότητα. Έτσι ένας Μουσουλμάνος, δεν μπορεί π.χ. να ενταχθεί στην οικογένεια καθώς ακολουθεί άλλες αρχές και άλλα θρησκευτικά δεδομένα και πρότυπα. Ένας μιγάς όμως Ελληνο-αφρικανός λόγου χάρη, μπορεί κάλλιστα λόγω της κοινής θρησκευτικής ταυτότητας και του πολιτιστικού υπόβαθρού του, να ενταχθεί ομαλά και να μην απορυθμίσει την Οικογένεια στο Χωριό μας.
Είμαστε ένα ενεργό Ορθόδοξο Χωριό που λειτουργεί κάθε Κυριακή στον Ελληνορθόδοξο Ναό μας, αφιερωμένο στην Αγία Σοφία  - και τις τρεις θυγατέρες της, την Αγάπη, την Ελπίδα και την Πίστη - που εδρεύει εντός του Χωριού. Αντιλαμβάνεστε πως δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε διαφορετικές εθνικότητες όσο και διαφορετικά δόγματα. Σκεφτείτε την Κυριακή που έχουμε λειτουργία, να έχουμε μια οικογένεια που ασκεί τα θρησκευτικά καθήκοντά της ως ορθόδοξη και μερικά μέλη της είναι άλλης εθνικότητας. Δυσχεραίνεται η θρησκευτική άσκηση έτσι. Πέραν από προκαταλήψεις και δεισιδαιμονίες λοιπόν, αντιλαμβάνεστε πως δεν είναι εύκολο να λειτουργήσει ένα Χωριό με διαφορετικής Εθνικότητας κατοίκους.

Charity: «Μητέρες» και «θείες» υπάρχουν στο Χωριό. «Πατέρας» υπάρχει;
Ζ. Δανιηλίδου: Σαφώς και υπάρχει. Για την ομαλή συγκατοίκηση στα Σπίτια όσο και για την συμβίωση των Οικογενειών στο Χωριό, υπάρχει το πρότυπο του «Πατέρα», ως μιας μορφής άκρως καταλυτικής για την ισορροπία σε μια μικρογραφία της φυσικής οικογένειας. Ο Διευθυντής του Χωριού, Κοινωνικός Λειτουργός ή Εκπαιδευτικός ή ακόμη και Κληρικός – όπως προστάζει το Καταστατικό – οφείλει να είναι παντρεμένος. Με την Οικογένειά του, εγκατεστημένος στο Χωριό κι αυτός, δίνει το καλό παράδειγμα και αποτελεί υπόδειγμα σωστής Οικογενείας προς τα υπόλοιπα σπίτια. Στο Χωριό λοιπόν, ο διευθυντής που μαζί με την οικογένειά του, οφείλουν να αποτελούν το υπόδειγμα της «Οικογενείας – προτύπου» για τις υπόλοιπες Οικογένειες όπως προαναφέραμε, αυτός ο ίδιος ο διευθυντής, αποτελεί και τον «πατέρα» του Χωριού. Απαραίτητη όμως προϋπόθεση πάντα να είναι παντρεμένος ώστε να αποτελεί το υπόδειγμα της πληρότητας της οικογενειακής φιγούρας.

Charity: Για την αναπλήρωση των ψυχικών κενών και την εν γένει ψυχολογική και ιατροφαρμακευτική υποστήριξη, υπάρχει μέριμνα στο Χωριό;
Ζ. Δανιηλίδου: Για την «ψυχολογική αναπλήρωση» των κενών των παιδιών, υπάρχουν κοινωνικοί λειτουργοί που φροντίζουν από πάσης φύσεως την ανάπτυξη και την πνευματική ισορροπία των παιδιών μας. Παράλληλα στην ιατρική Ομάδα, συγκαταλέγονται παιδοψυχολόγοι, παιδοψυχίατροι και παιδίατροι, οδοντίατροι και άλλων ειδικοτήτων γιατροί,  που θα σπεύσουν να περιθάλψουν πνευματικά κι όχι μόνο τα παιδιά μας, από ανάγκες και τα αναπόφευκτα τραύματα που κουβαλούν στις αθώες ψυχούλες τους. Να σημειωθεί πως τα παιδιά που παίρνουμε στο Χωριό είναι έως 6 ετών, γιατί το παιδί μέχρι την ηλικία αυτή μπορεί να ενταχθεί στην προσχολική του ηλικία και να μπορεί μέσα σε ένα ήρεμο περιβάλλον συνεργασίας με την υπόλοιπη κοινωνία, να συμβαδίζει όχι μόνο στο σχολείο με τους συμμαθητές του αλλά ακόμα και να ενταχθεί στην ταυτότητα της εκάστοτε οικογένειας μέσα στο Χωριό. Καθημερινά επίσης, λειτουργεί το ιατρείο του Χωριού μας στελεχωμένο από εθελοντές γιατρούς που φροντίζουν τα παιδιά μας με φαρμακευτική πληρότητα.

Charity: Τι ηλικίας είναι το μεγαλύτερο παιδί στο Χωριό και σε ποια ηλικία μπορεί να εγκαταλείψει το Χωριό; Σε τι ηλικία μπορεί ένα παιδί να αποχωρήσει από το Χωριό;
Ζ.Δανιηλίδου: Στο Χωριό αυτή τη στιγμή, διαβιούν 53 παιδιά, όπως προείπαμε. Το μεγαλύτερο σε ηλικία παιδί είναι πλέον 20 ετών και μάλιστα εδώ θα σταθώ, δοθείσης μιας πολύ καλής ευκαιρίας της αναφοράς της ηλικίας, στο γεγονός ότι αυτό το παιδί χρειάστηκε να μεταβεί στην Αθήνα για να ορκιστεί και στην ορκωμοσία έπρεπε να είναι παρών κάποιος από τον οικογενειακό κύκλο του. Επειδή δεν είχε οικογένεια, έπρεπε να παραστεί κάποιος από την Οικογένειά του από το Χωριό. Αντιλαμβάνεστε το ψυχικό κενό των παιδιών λοιπόν, που ενώ όλοι μας προσπαθούμε να αντικαταστήσουμε και να αναπληρώσουμε τα κενά της οικογένειας που δεν γνώρισαν, εντούτοις, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να αναπληρώσουμε το κενό της αληθινής φυσικής οικογένειάς τους.
Τα παιδιά μας, μπορούν βάσει της νομοθεσίας, να εγκαταλείψουν την οικογενειακή τους στέγη από την ηλικία των 18 ετών. Δεν σημαίνει όμως αυτό ότι δεν μπορούν να παραμείνουν και μετά το πέρας της ηλικίας αυτής, αν κριθεί απαραίτητο να βρίσκονται υπό την εποπτεία των ειδικών μέχρι να γιατρευτεί η καρδιά του και να επουλωθούν τα ψυχικά του τραύματα.


Charity: Πέραν της οικονομικής ενίσχυσης που δέχεστε από την κοινωνία, με ποια άλλα μέσα, καλύπτονται οι ανάγκες του Σωματείου;
Ζ. Δανιηλίδου: Οι εθελοντές του Σωματείου μας, με μεράκι και ανιδιοτέλεια, συγκεντρώνονται στο γραφείο μας και παρασκευάζουν χειροποίητες σπιτικές μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, χυλοπίτες και τραχανά με πρώτες ύλες υψηλής ποιότητος που προσφέρουν οι παραγωγοί και μάλιστα υπό τις προδιαγραφές βιολογικών προϊόντων. Η παρουσία μας όμως και σε εορταστικές περιόδους, συμβάλει στην οικονομική μας ενίσχυση με πώληση προϊόντων που αφορούν σε λαμπάδες, πασχαλινά αυγά, ευχετήριες κάρτες Πάσχα, πασχαλινά στολίδια αλλά δηλώνουμε παρόν και στους γάμους και τις βαφτίσεις πλέον με τις μπομπονιέρες που κατασκευάζουμε αλλά και τα προσκλητήριά τους. Όλα τα έσοδα που προκύπτουν, ενδυναμώνουν την παρουσία και την προσφορά μας και προάγουν το έργο μας.
Η βοήθεια του κόσμου είναι σημαντική γιατί έτσι μεγαλώνουν τα παιδιά στο Χωριό μας σε ένα σίγουρο περιβάλλον και κάτω από ασφαλείς συνθήκες επιβίωσης. Σας καλούμε όλους να μας συμπαρασταθείτε στους δύσκολους αυτούς καιρούς έντασης της φτώχειας με μια επίσκεψή σας στα Bazaar μας.

Περιμένουμε τους πιστούς συμπαραστάτες μας, στο «Παραδοσιακό Πασχαλιάτικο Bazaar» στη συμβολή των οδών Αριστοτέλους & Βασ. Ηρακλείου (στον πεζόδρομο), με σπιτικά αγνά προϊόντα φτιαγμένα με μεράκι και αγάπη από τις εθελόντριες μας, καθώς επίσης και την πασχαλιάτικη αγορά δώρων.Όλοι έχουν δικαίωμα στην χαρά της προσφοράς.

info
ΠΩΣ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ το Ελληνικό Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο:
1. Κάνετε το έργο μας γνωστό σε συγγενείς, φίλους και γνωστούς σας.
2. Βοηθήστε μας με την προσωπική σας συμμετοχή.
3. Προσφέρετε την οικονομική σας βοήθεια με τη μορφή :
α) Ετήσιας συνδρομής που είναι 20 €.
β) Μηνιαίας συνδρομής που μπορεί να είναι από 2 € μέχρι οποιοδήποτε άλλο ποσό.
γ) Με εφάπαξ αποστολή οποιουδήποτε ποσού.
δ) Με χορηγίες ή με κάποιους τρόπους που εσείς θα μας υποδείξετε.
ε) Με ταχυδρομική ταχυπληρωμή.
στ) Με κατάθεση σε μία απο τις παρακάτω Τράπεζες:
ΕΘΝΙΚΗ 212/29604190
EUROBANK 0026-0232-52-0100436403
ΕΜΠΟΡΙΚΗ 405/27446621
ALPHA ΠΙΣΤΕΩΣ 701-002101-162926
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 5238-003332-696
ΑΓΡΟΤΙΚΗ 084/01034180-56
ΚΥΠΡΟΥ 669437
ΓΕΝΙΚΗ 9800175297-9
 πηγή

Γιατροί του Κόσμου : 20 χρόνια αγώνας προσφοράς


Το έργο τους, θεάρεστο, αξιέπαινο, με αυταπάρνηση στα δύσκολα και επιμονή πέρα από τα ανθρώπινα όρια. Ταξιδεύουν στα πέρατα της γης για να γιατρέψουν, να συνδράμουν, να προσφέρουν ένα εμβόλιο στα παιδιά των Τρίτων χωρών. Ξέρουν από πρώτο χέρι τι πάει να πει φτώχεια και πως αντιμετωπίζεται η λειψυδρία στις αχανείς εκτάσεις της ζούγκλας και της άνυδρης ερήμου. Εϊναι εκεί που η ανθρωπιά αμφισβητείται, εκεί που η ελευθερία φιμώνεται, εκεί που η αγάπη φωνάζει. Όμως πλέον και η χώρα τους έχει ανάγκη. Γιατί τα δύσκολα που κάποτε αποτελούσαν μακρινό σημείο στον μεσημβρινό, πλησίασαν. Και αυτοί, με όλη τους την αλήθεια και την ακούραστη 20χρονη προσφορά είναι εδώ. Εδώ που ο κόσμος τους χρειάζεται, εδώ που κλωνίζεται η αξιοπρέπεια, εδώ που "ασθενεί" ο πολιτισμός. Προστατεύουν την υγεία των αστέγων, των μεταναστών, των άκληρων της κοινωνιάς. Μάχιμοι οι Γιατροί του Κόσμου, μας μίλησαν για το έργο τους, την προσφορά τους, τον προβληματισμό και έκαναν έκκληση για τις ανάγκες τους.

Αλέξανδρος Τανασκίδης : Τι είναι η Οργάνωση "Γιατροί του Κόσμου", πότε ιδρύθηκε παγκόσμια, πότε το ελληνικό τμήμα και πως δρα; Ποιοι συστήνουν την Οργάνωση και από που αντλεί οικονομικούς πόρους;
Αλέξανδρος Φτίκας : Η οργάνωση "Γιατροί του Κόσμου" ιδρύθηκε το 1980 στην Γαλλία από τον Bernard Kouchner. Το Ελληνικό τμήμα ιδρύθηκε το 1990 με έδρα την Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί πολυϊατρείο από το 2001. Οι κύριες δράσεις του Ελληνικού τμήματος αφορούσαν την βοήθεια στις υπανάπτυκτες χώρες και σε άλλες χώρες όπου συνέβαιναν φυσικές ή άλλες καταστροφές, πόλεμοι κι άλλα δεινά. Παράλληλα δράσεις μας αποσκοπούσαν σε ανακούφιση πληθυσμών σε υποβαθμισμένες περιοχές της Ελλάδας και υποβαθμισμένες κοινωνικές ομάδες, Ρομά, αστέγους, χρήστες ουσιών και άλλους. Από το 2010 η κύρια δράση πλέον αποσκοπεί στην ανακούφιση Ελλήνων πολιτών που έχασαν τα εισοδήματά τους και την ασφαλιστική τους κάλυψη. Αυτοί οι πολίτες αποκλείστηκαν από το δημόσιο σύστημα υγείας και η μόνη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας είναι οι Γιατροί του Κόσμου και άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις. Οι άνθρωποι που απαρτίζουν την οργάνωσή μας είναι εθελοντές γιατροί, άλλοι εθελοντές υγειονομικοί, διοικητικοί και άλλοι. Τα οικονομικά προέρχονται από συνδρομές των μελών, δωρεές, χορηγίες και προσφορές φίλων και φορέων. Για ειδικές αποστολές και δράσεις μπορεί να υπάρχουν επιχορηγήσεις από το Ευρωπαϊκό Ταμείο, όπως το πρόγραμμα του ξενώνα μας στην Αθήνα.

Α. Τ. : Όταν ο κόσμος ακούει "Γιατροί του Κόσμου", σκέφτεται πως η αρωγή της Οργάνωσης δεν τον αφορά, καθώς διαμορφώνει στο μυαλό του μια παγκόσμιας αντίληψης δράση κι όχι τόσο τοπική. Ωστόσο, η "Αφρική" έφτασε εδώ δίπλα μας, στην πόρτα του διπλανού. Τι δράσεις αναπτύσσει η Οργάνωση εντός της χώρας;
Α. Φ. : Οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας, ρίχνουν πλέον το βάρος των δραστηριοτήτων στην Ελλάδα. Η κύρια δράση αφορά στην λειτουργία ιατρείων για ιατρική, φαρμακευτική, συμβουλευτική και άλλη υποστηρικτική βοήθεια στους ανασφάλιστους πολίτες γενικώς. Η διάθεση τροφίμων και ρουχισμού είναι οι άλλες δράσεις. Οι επισκέψεις σε υποβαθμισμένες περιοχές και πληθυσμούς όπως και η προληπτική ιατρική εξέταση σε πολυπολιτισμικά σχολεία είναι περιοδικές δράσεις.
 











Α. Τ. : Τι διαφορετικό προσφέρουν οι "Γιατροί του Κόσμου" εν αντιθέσει με τόσους άλλους Οργανισμούς; Πως σας αντιμετωπίζει ο κόσμος που δέχεται την βοήθειά σας;
Α. Φ. : Οι Γιατροί του Κόσμου είναι ανεξάρτητη οργάνωση τόσο διοικητικά όσο και οικονομικά ελεγχόμενη από ορκωτούς λογιστές, χωρίς καμία δέσμευση από κρατικές ή άλλες δημόσιες και ιδιωτικές δομές. Αποκλειστικός σκοπός και στόχος είναι η βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη ανεξάρτητα φυλής, φύλου, θρησκείας, πολιτικής ιδεολογίας ή οποιουδήποτε άλλου χαρακτηριστικού. Οι άνθρωποι που δέχονται την αλληλεγγύη μας γνωρίζουν πολύ καλά τους σκοπούς και τους στόχους μας και έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στις υπηρεσίες που τους προσφέρουμε. Γι΄αυτό και η προσέλευση στο πολυϊατρείο μας γίνεται χωρίς φόβο, ντροπή ή άλλους ενδοιασμούς. Η 20ετής πλέον παρουσία στην χώρα μας κατοχύρωσε την εντιμότητα, την αξιοπιστία και την συνεπή στάση στους σκοπούς και στις ιδρυτικές αρχές μας.

Α. Τ. : Έχει αυξηθεί δραματικά ο αριθμός των ανθρώπων που αναζητούν τροφή, που δεν έχουν στέγη και που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας Υγείας. Τι νομοθετικά κενά καλύπτει η παροχή βοήθειας της Οργάνωσης και πως ακριβώς δρα; Αυτόνομα ή με κρατική συνεργασία;
Α. Φ. : Από το 2010 η προσέλευση ασθενών και ανθρώπων που ζητούν βοήθεια στο πολυϊατρείο μας έχει αυξηθεί σημαντικά. Η αύξηση αυτή είναι πάνω από το διπλάσιο τους πρώτους μήνες του 2012. Δυστυχώς όλοι οι ανασφάλιστοι Έλληνες και αλλοδαποί είναι αποκλεισμένοι από τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας. Η μόνη πρόσβαση που έχουν είναι τα κοινωνικά δίκτυα και οργανώσεις που έστησαν ιατρεία όπου παρέχουν ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη. Στην παροχή αυτών των υπηρεσιών δεν συμμετέχει το κράτος ή άλλος κρατικός φορέας και η στήριξη βασίζεται αποκλειστικά στους πολίτες και τις προσφορές τους. Επόμενο είναι και η δράση να είναι αυτόνομη, χωρίς κρατική συνεργασία. Φυσικά δεν έχουμε την ψευδαίσθηση ότι μπορούμε να καλύψουμε τα κενά της πολιτείας στο σύστημα υγείας εμείς ή άλλοι φορείς. Ωστόσο, προσπαθούμε να υποστηρίξουμε όσο περισσότερους ανθρώπους μπορούμε με αξιοπρέπεια.

Α. Τ. : Πόσοι συμπολίτες μας έχουν προστρέξει στα κατά τόπους γραφεία ανά την χώρα και πόσους συνανθρώπους μας έχουν περιθάλψει κι εξυπηρετήσει εν γένει τα Πολυϊατρεία της χώρας; Από που τροφοδοτούνται οι φαρμακευτικές κι άλλες ανάγκες; Το κράτος πως υποστηρίζει το έργο σας; Αντιμετωπίσατε και συνεχίζετε να αντιμετωπίζετε δυσκολίες στο έργο σας...
Α. Φ. : Οι συμπολίτες που έχουν προσέρθει στο πολυϊατρείο μας στην Θεσσαλονίκη είναι περίπου 40.000 ενώ μόνο τους δύο πρώτους του 2012 έχουμε πάνω από 2.500 καταγεγραμμένους ασθενείς. Οι ανάγκες σε φάρμακα καλύπτονται από δωρεές μεμονωμένων πολιτών, από φαρμακεία και από φορείς όπως οργανώσεις, σχολεία, πολιτιστικούς φορείς, κοινωνικές δράσεις δικές μας και ομάδων πρωτοβουλίας. Επίσης στο ιατρικό μέρος σημαντική βοήθεια έχουμε από ιδιώτες γιατρούς και εργαστήρια όπου εξετάζονται δωρεάν ασθενείς μας. Δυστυχώς όχι σε νοσοκομεία όπου αποκλείονται εξετάσεις δωρεάν. Από τις κρατικές υπηρεσίες δεν έχουμε βοήθεια. Αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες στο έργο μας αποκλειστικά με τη βοήθεια πολιτών διαφόρων δυνατοτήτων και ειδικότητας, είτε με φυσική παρουσία και υποστήριξη είτε με χρηματική ή υλική παροχή. Δικηγόροι, πολιτικοί μηχανικοί, άλλοι επιστήμονες και τεχνικοί υποστηρίζουν τη λειτουργία μας. Παρόλα αυτά οι δυσκολίες είναι αρκετές και μερικές ανυπέρβλητες.

Α. Τ. : Πρόσφατα, στην πόλη μας, σε συνεργασία με Δήμους και Ανεξάρτητες Κοινωνικές Ομάδες, απευθύνατε κάλεσμα στο κοινό της Θεσσαλονίκης για ενίσχυση με φάρμακα. Πως ανταποκρίθηκε ο κόσμος; Προγραμματίζετε κι άλλες δράσεις;
Α. Φ. : Δυστυχώς η ανταπόκριση των δημοτικών αρχών για συνεργασία και υποβοήθηση του έργου μας δεν είναι ικανοποιητική. Αυτό είναι ένα ζήτημα που δεν έχουμε λύσει ακόμα και όχι από δική μας υπαιτιότητα. Αντίθετα οι πολίτες της πόλης μας ανταποκρίθηκαν πέραν πάσης προσδοκίας. Μας εξέπληξε και μας η προθυμία και η συμμετοχή στη παροχή ειδών και χρημάτων. Περισσότερο ακόμα μας εκπλήσσει η αυξανόμενη βούληση για εθελοντική εργασία. Αυτό βεβαίως μας βοηθά ώστε να βελτιώσουμε, να αναπτύξουμε και να επεκτείνουμε τις δράσεις μας. Αυτό που μας ενδιαφέρει πρωτίστως είναι η επιβίωση των ανθρώπων που δεν μπορούν να έχουν τα απαραίτητα. Ευτύχημα είναι ότι οργανώσεις από χώρες της Ευρώπης, καθώς και πάρα πολλοί Ευρωπαίοι πολίτες, Έλληνες και μη, δείχνουν τελευταία μεγάλο ενδιαφέρον για συνεργασία και παροχή βοήθειας.

Α. Τ. : Νιώθετε πως έρχεστε πλέον στην δύσκολη αυτή εποχή, να αντικαταστήσετε ή να συνδράμετε στον Προνοιακό αποκλεισμό πολλών συμπολιτών μας ανέργων; Είναι τελικά οι Οργανώσεις και οι Κοινωνικές Ομάδες από ανεξάρτητους πολίτες και φορείς, ένα μικρό άλλοθι για την απουσία της πολιτείας;
Α. Φ. : Για πολλούς μπορεί η δράση των οργανώσεων, σαν τη δική μας, να απαλύνει το πρόβλημα και να αποτελεί άλλοθι για τις ευθύνες της πολιτείας. Η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Η πείρα στο εξωτερικό και στην Ελλάδα, δείχνει ότι η πολιτεία δεν συγκινείται από την ένδυα μερίδας του πληθυσμού. Και γι΄αυτό δεν προσέφερε καμιά βοήθεια και παρότρυνση για δημιουργία ιατρείων όπως των Γιατρών του Κόσμου. Μας ενδιαφέρει να επιβιώσουν οι άνθρωποι. Καταγγέλλουμε την πολιτεία γιατί αρνείται την πρόσβαση στο σύστημα υγείας οποιουδήποτε ανασφάλιστου πολίτη. Βεβαίως όσα παρόμοια ιατρεία και να δημιουργηθούν δεν πρόκειται να καλύψουν τις σημερινές ανάγκες. Επομένως η πολιτεία δεν έχει κανένα άλλοθι να αγνοεί την υποχρέωσή της. Δηλαδή αν δεν υπήρχαν αυτά τα πολυϊατρεία η πολιτεία θα ενδιαφερόταν ή οι πολίτες σε φτώχεια θα μπορούσαν να υποχρεώσουν την πολιτεία να ενδιαφερθεί γι΄αυτούς; Δεν είναι ότι δεν μπορεί. Δεν θέλει.

Α. Τ. : Πέραν της παγκόσμιας δράσης σας σε πολλά μέτωπα εθνικών συρράξεων αλλά και φτώχειας και εξαθλίωσης, αναπτύσσετε μια σημαντική δράση σε όλο το μήκος και πλάτος της χώρας. Ποια προγράμματα καρκινοβατούν και έχουν άμεση ανάγκη από την στήριξη του κόσμου; Πώς μπορούν οι φίλοι μας αναγνώστες να βοηθήσουν;
Α. Φ. : Η δράση μας σήμερα περιορίζεται σε λίγες πόλεις της χώρας. Η οργάνωση μας δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος για όλο τον Ελλαδικό χώρο. Και δυστυχώς η φτώχεια πλέον αρχίζει να φαίνεται και στα μικρά χωριά. Στο πολυϊατρείο μας αυτό που μας απασχολεί τώρα είναι η ανάπτυξη περισσότερων ιατρείων σε καθημερινή βάση, γιατί οι ανάγκες έχουν αυξηθεί σημαντικά. Έτσι λοιπόν είμαστε σε αναζήτηση μεγαλύτερου χώρου με περισσότερες δυνατότητες. Ένα άλλο πρόβλημα μεγάλο, είναι η προμήθεια εμβολίων για βρέφη και παιδιά. Δυστυχώς το κράτος ούτε αυτή τη βασική ανάγκη για δημόσια υγεία δεν καλύπτει. Έτσι πολλά βρέφη και παιδιά δεν εμβολιάζονται όπως πρέπει και είναι εκτεθειμένα σε σοβαρές παιδικές ασθένειες.

Ζητούμε από τους πολίτες να βοηθήσουν τον εμβολιασμό των παιδιών, υιοθετώντας κάποια παιδιά, καλύπτοντας τον υποχρεωτικό εμβολιασμό τους σε συνεννόηση με το πολυϊατρείο μας. Το κόστος για κάθε βρέφος -παιδί είναι περίπου 300-400 ευρώ για τα τρία πρώτα χρόνια της ζωής του. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με τα φάρμακα. Δυστυχώς ακόμα και καρκινοπαθείς, διαβητικοί, χρόνιοι πάσχοντες, δεν μπορούν να πάρουν τα φάρμακά τους. Γι΄αυτό ζητάμε από τους συμπολίτες μας, σε συνεννόηση μαζί μας να βοηθήσουν στην προμήθεια φαρμάκων που είναι απαραίτητα για την αποκατάσταση και διατήρηση της υγείας των ασθενών μας.
 












Α. Τ. : Διανύουμε περίοδο ανθρωπιστικής κρίσης. Αυτό είναι βέβαιο. Πως συμβάλει στην επούλωση πληγών της ελληνικής υπερηφάνειας η Οργάνωση;
Α. Φ. : Η Ελληνική υπερηφάνεια σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς, δεν είναι δυνατόν να είναι σε ανεκτό επίπεδο. Ειδικά σε μια τέτοια εποχή, όπου η πολιτεία αδιαφορεί για τις στοιχειώδεις ανάγκες πολιτών της που έχασαν, λόγω της κρίσης, την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και αδυνατούν να έχουν μία στοιχειώδη διαβίωση.  Η οργάνωσή μας προσπαθεί να στηρίξει και ψυχολογικά όσους προσέρχονται στο πολυϊατρείο μας. Την Ελληνική υπερηφάνεια και το πατριωτικό φρόνημα είναι πρώτιστο καθήκον να τα αναστήσουμε γρήγορα. Είναι χρέος της πολιτείας να στηρίξει τους πολίτες της και όσους κατοικούν σ΄ αυτή τη χώρα, για το καλό όλων μας. Ελπίζουμε να μη χρειαστεί να στηριχθούμε στον πατριωτισμό των Ελλήνων.

Α. Τ. : Τι σημαίνει φτώχεια για εσάς; Πως μετριέται η "κατάντια" και πως θα ξεφύγουμε από την λαίλαπα των κοινωνικών εκρήξεων που διαφαίνονται στον ορίζοντα; Τι σημαίνει φιλανθρωπία για εσάς;
Α. Φ. : Ο ορισμός της φτώχειας δεν είναι ένας αριθμός. Είναι η αδυναμία του ανθρώπου να έχει τα απαραίτητα για τη διαβίωσή του ίδιου και της οικογένειάς του. Στην Ελλάδα σήμερα δεν μπορούμε να μιλάμε για φτώχεια που μετριέται σε ευρώ. Υπάρχουν συνάνθρωποί μας που δεν έχουν εισόδημα ούτε ένα ευρώ (πάνω από 500.000 σύμφωνα με την τράπεζα της Ελλάδας). Για ποια φτώχεια λοιπόν μιλάμε όταν παιδιά πάνε στο σχολείο νηστικά. Δεν είμαστε εμείς που θα αποτρέψουμε την κοινωνική έκρηξη και τις άλλες συνέπειες που προκαλεί η ανέχεια και η εξαθλίωση. Την ευθύνη για την αποτροπή τους την έχει η πολιτεία. Και ο μόνος τρόπος είναι η δημόσια φροντίδα για τις ανάγκες των πολιτών της χώρας, η κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών για όλους χωρίς καμία εξαίρεση.

Η πρόσβαση στο σύστημα υγείας πρέπει να είναι αυτονόητη. Η συνδρομή των οργανώσεων σαν τη δική μας είναι δευτερεύουσα και συμπληρωματική της κρατικής φροντίδας. Εμείς βάζουμε τον εθελοντισμό μας, η πολιτεία ας βάλει τις υποδομές. Αυτό που κάνουμε δεν είναι φιλανθρωπία. Είναι κοινωνική αλληλεγγύη και το δικό μας έργο ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟ. Δεν μας ενδιαφέρει να έχουμε πιστοποιητικά για τον παράδεισο ή άλλα ευεργετήματα. Θέλουμε να ζούμε καλά σε έναν κόσμο που και οι άλλοι θα ζουν καλά. Αυτό είναι αλληλεγγύη.

Η φιλανθρωπία απαιτεί να υπάρχουν φτωχοί. Εμείς λέμε μακάρι να έρθει η ώρα που θα είμαστε αχρείαστοι και η φτώχια να απασχολεί μόνο τους ιστορικούς του μέλλοντος σαν κάποιο μακρινό κακό γεγονός.

Αλέξανδρος Φτίκας
Καρδιολόγος
Πρόεδρος Συντονιστικής Επιτροπής γραφείου Θεσσαλονίκης



Ίωνος Δραγούµη 65

Τ.Κ. 546 30,
Τ/F: 2310.56.66.41
T/F: 2315.31.42.06
e-mail:thessaloniki@mdmgreece.gr








πηγή

Ιστοσελίδα υπέρ της Ελλάδας από Ιταλούς Δημάρχους


Η ιστορία ξεκίνησε όταν δύο φιλέλληνες Ιταλοί δήμαρχοι, ο Μάρκο Γκάλντι της πόλης Κάβε Ντέϊ Τιρρένι και ο Τζουσέπε Μοσκατιέλο της πόλης Μπαρονίσσι αποφάσισαν να καταβάλλουν, στο εξής, το μισθό τους για τη στήριξη της Ελλάδας. Τώρα το δίκτυο των Δημάρχων της Ιταλίας προχωρά ένα βήμα παραπέρα και με σύνθημα «Στηρίξτε την Ελλάδα και χτίστε μία Ευρώπη των λαών» ζητεί την οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας μέσω του Ερυθρού Σταυρού στην σελίδα www.forgreece.eu.

«Ζητούμε μια οικονομική βοήθεια προς τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, ανεξαρτήτως ποσού, που να καταβληθεί για τουλάχιστον δώδεκα μήνες, ως απτή κίνηση, που να δείχνει ότι αισθανόμαστε όλοι μέρος ενός μοναδικού λαού, τού λαού της Ευρώπης».


Αυτό γράφουν στην ιστοσελίδα οι υπεύθυνοι τού συντονισμού τού δικτύου των Ιταλών δημάρχων και των Ελλήνων τής Ιταλίας.«Κανείς δεν μπορεί να επιτρέψει την αποβολή τής Ελλάδας από την Ενωμένη Ευρώπη. Αντιθέτως, πρέπει να ενισχύσουμε το ευρωπαϊκό σχέδιο, χάρη στο οποίο ζήσαμε επί εξήντα χρόνια σε ειρήνη και ευημερία. Βοηθώντας την Ελλάδα, βοηθάμε και τον εαυτό μας», τονίζει -μεταξύ άλλων- σε επιστολή του, που δημοσιεύεται στη διαδικτυακή πύλη, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιταλικών Δήμων, Γκρατσιάνο Ντελρίο.

Σημειώνεται ότι η δημιουργία της ηλεκτρονικής αυτής «πύλης αλληλεγγύης», είναι αποτέλεσμα συνεργασίας με την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Ιταλίας και θα τεθεί σε λειτουργία από αύριο.
πηγή

ΕΥΒΟΙΑ: Χτίζουν το χωριό του εθελοντισμού

Ομάδα πολιτών στην Εύβοια αναζητεί έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής

Το πρώτο ελληνικό… εθελοντικό χωριό άρχισε να κατασκευάζεται στο όρος Τελέθριο στην Εύβοια με σκοπό οι κάτοικοι που θα ζουν σε αυτό να παράγουν προϊόντα για τις ανάγκες όλης της κοινότητας.

Το εγχείρημα στο Τελέθριο έχει ως στόχο τη δημιουργία της πρώτης οικο-κοινότητας στην Ελλάδα, η οποία θα λειτουργήσει ως πρότυπο αυτάρκειας, υγιών και αρμονικών συνθηκών ζωής με σεβασμό στις ανθρώπινες αξίες και στο οικοσύστημα, ανανεώσιμες πηγές για ενέργεια, καθαρά και αποτελεσματικά μέσα μεταφοράς, συνεχή έρευνα και εκπαίδευση σε όλα τα σχετικά θέματα, και τεχνολογίες διαθέσιμες σε όλους.

Η προσπάθεια αυτή γίνεται μέσα στο πλαίσιο των δράσεων freeandreal, που προωθεί, όπως λέει στο «Εθνος» ο Απόστολος Σιάνος, τον εναλλακτικό τρόπο ζωής.

«Την τελευταία διετία κάποιοι από το freeandreal αποφασίσαμε να κάνουμε πράξη αυτά που πιστεύουμε. Ηρθαμε στον Αγιο Αιδηψού, στη Βόρεια Εύβοια, και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια σε έναν χώρο 12 στρεμμάτων να αναπτύξουμε ένα χωριό.

Σε έναν μεγάλο κήπο του χωριού θα καλλιεργηθούν οπωροκηπευτικά και άλλα προϊόντα για τις ανάγκες των κατοίκων. Στόχος είναι η κοινωνία του χωριού να μοιράζεται όλους τους πόρους. Ηδη έχουμε φυτέψει 400 καρποφόρα δέντρα ενώ οι κατοικίες είναι από ξύλο και ελαφριές κατασκευές.

Το εγχείρημα του Τελέθριου δεν σκοπεύει να εμφανισθεί ως ουτοπία τελειότητας. Στην πρώτη φάση του εγχειρήματος θέλει απλά να λειτουργήσει σαν ένα αύταρκες, πρότυπο και στη δεύτερη θα εστιάσει στην ανάπτυξη ερευνητικών εγκαταστάσεων και πειραματικών τεχνολογιών, ενώ θα είναι διαθέσιμο στο κοινό για σειρά ημερίδων, σεμιναρίων, οικολογικό τουρισμό, καθώς και οποιαδήποτε άλλα μέσα εκπαίδευσης.

Αξιοσημείωτο στοιχείο της κοινότητας είναι το σχήμα της. Ο κυκλικός σχεδιασμός θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό, ακολουθώντας τη σοφία και τη γεωμετρία της φύσης.

Με την ολοκλήρωση της κατασκευής του κεντρικού θόλου τον Ιούνιο, θα είμαστε σε θέση να σχεδιάσουμε και να φιλοξενήσουμε μία σειρά από εργαστήρια τα οποία θα είναι διαθέσιμα σε ακόμα περισσότερους. Η σειρά εργαστηρίων μας ‘Σχολείο αυτάρκειας’ θα έχει το δικό της καταφύγιο», συμπληρώνει ο Απόστολος Σιάνος.
πηγή

Σχόλιο  από  Ομάδα Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Δημιουργικές πράξεις Κοινωνικής Οργάνωσης, που αν εμπεριέχουν το στοιχείο της Αλληλεγγύης, θα είναι ισχυρή αντίσταση μέσα στην Κρίση....

«Αγαπητοί Έλληνες» …δεν σας ανήκει τί-πο-τα!

Απ΄ ότι φαίνεται παρά τις χιλιάδες αναλύσεις που έχουν γίνει, παρα την τραγική επιβεβαίωση των αριστερών θέσεων για το χρέος και τα μνημόνια, παρά τα διαρκή αδιέξοδα και την καταστροφή που συμβαίνει από τη συνεχιση αυτών των πολιτικών, παρά το ξεμπρόστιασμα από την πραγματικότητα των λογικων που ενοχοποιούν το λαό, παρά την τόση καυτή αλήθεια που ρέει σα λάβα πλάι μας, μια πολύ μεγάλη και κρίσιμη μάζα ανθρώπων εξακολουθεί να κλείνει τα μάτια και να εμπιστεύεται μες την απελπισία της τις αναλύσεις και τις «αλήθειες» των καλοπληρωμένων μεταφραστών της πραγματικότητας των καναλιών.

Να μη βλέπει δηλαδή οτι κάθε μέρα που με τη σιωπηλή συναίνεσή μας αφήνουμε να συνεχίζεται αυτό το δράμα, κάθε μέρα που ανεχόμαστε αυτοί που κατέστρεψαν τα πάντα να παριστάνουν συγχρόνως τους σωτήρες και τους «υπεύθυνους πολιτικούς«, αυτό που κάνουμε είναι η συμμετοχή μας στην ίδια μας τη δολοφονία.

Επειδή τα πολλά και τα μπερδεμένα δεν δουλεύουν μάλλον όσο χρειάζεται θα το πω με πολύ απλά, με πάρα πολυ απλά λόγια. Mπορεί να βοηθησει. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις ένα χιλιοστό πέρα από την απλοϊκότητα και το λαϊκισμό είναι ίσως η ιδανική θέση για να γίνεις κατανοητός.

Ειναι φανερό ότι όλα όσα μας έχουν πει ως τώρα οι σωτήρες -Ελληνες, ξένοι Τομσενοειδείς κ.α.- είναι ψέματα και γι αυτό και δεν βγαίνουν. Ειναι το ίδιο φανερό οτι προσπαθούν να κρύψουν αυτά που πραγματικά έχουν στο μυαλο τους και μας τα λένε λίγα-λίγα για να μη γυρίσει το μάτι μας .

Αυτό που έχουν λοιπόν στο βάθος της σκέψης του και μας σερβίρουν αργά σε δόσεις, για να συνηθίζουμε το χώμα ως μελλοθάνατοι, είναι το εξής απλό:

«Αγαπητοί Έλληνες, για την κρίση φταίτε μόνο εσείς. Τόσον καιρό δεν δουλεύατε όπως έπρεπε και δεν πληρώνατε και όσα έπρεπε. Αλλά κι αν δεν είναι κι ακριβως έτσι δε μας νοιάζει καθόλου γιατί το κράτος που ανεχόσασταν τα έκανε όλα λάθος αλλά εσείς κάνατε το κορόιδο. Το κορόιδο βέβαια κάναμε κι εμείς, αλλά εμείς είμαστε άλλο και δε σας πέφτει λόγος. Παρ’όλα αυτά τα εγκλήματα λοιπόν αποκτήσατε περιουσίες και δικαιώματα που επομένως δεν είναι δικά σας.

Ο,τι έχετε αποκτήσει δεν σας ανήκει γιατί το πήρατε με δανεικά που σας δώσαμε εμείς κι αυτά που λέτε οτι δουλέψατε εμείς τ’ακούμε βερεσέ. Αρα ό,τι έχετε και δεν έχετε, από τα σπίτια σας μέχρι τη δουλειά σας, την εργατική σας δύναμη, τη ζωή σας και τη ζωή των παιδιών σας,  ανήκει σε μας τους δανειστές. Γι αυτό αποφασίσαμε χωρίς δισταγμό να σας τα πάρουμε όλα, να σας κατσχέσουμε ρε παιδί μου όλη σας την ύπαρξη μαζί με τη χώρα σας φυσικά, και απαιτούμε να υπακούσετε και να υποταχτείτε.

Απ’ότι καταλαβαίνετε οι Πρωθυπουργοί και οι υπουργοί σας και τα μεγάλα κόμματα που σας κυβερνησανε και ξέρουν, συμφωνούν και είναι μαζί μαςκαι  το ίδιο θα κάνετε κι εσείς θέλετε δε θέλετε! Αυτά και σκασμος.« Οι σεβαστοί δανειστές σας και επομένως με απλά λογια ιδιοκτήτες σας.

Ξεχάσαν βεβαια να μας πουν  που βρήκαν τα δανεικά που μας  έδωσαν, γιατί  δεν τα είχαν ακριβώς αλλά τα δανείστηκαν από το δικό μας μέλλον για όποιον καταλαβαίνει πως δουλεύει το σύστημα του Τραπεζικού δανεισμού. Δανειστηκαν δηλαδή από το μέλλον μας για να μας δανείσουν. Μύλος δηλαδή, βρώμικος μεν νόμιμος δε. Το πρόβλημα βλέπετε στον καπιταλισμό ποτέ δεν ήταν οι παρανομίες αλλά οι νομιμότητες. Αυτές στοίχιζαν πάντα συντριπτικά περισσότερο.

Όποιος τώρα συμφωνεί να παραχωρήσει τη ζωή του και ότι έχει μέσα της, από ζωές μέχρι σπίτι, δουλειά και περιουσίες ας περάσει στη γραμμή τη δική τους κι ας σωπάσει.

Οι άλλοι ας ετοιμαστούν για αγριο πόλεμο γιατί  φυσικά δεν υπάρχει περίπτωση να μας λυπηθούν.
πηγή

Τράπεζες: Τί θα κρίνει τη συμμετοχή των ιδιωτών στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου


Να διατηρηθεί ο ιδιωτικός χαρακτήρας των τραπεζών και να δοθούν κίνητρα ώστε να συμμετάσχουν οι ιδιώτες μέτοχοι στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου είναι τα κομβικά σημεία του σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης για τους Ελληνες τραπεζίτες.
Χτες οι διοικήσεις των τραπεζών είχαν συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών κ. Φίλ. Σαχινίδη με αντικείμενο συζήτησης, τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης, οι οποίοι θα γίνουν γνωστοί, στο τέλος της επόμενης βδομάδας.
Εξάλλου ο υπουργός θα ενημερώσει για το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης και το άτυπο Eurogroup της Κοπεγχάγης, στο οποίο θα παραβρεθεί και ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος.
Οι τραπεζίτες ζήτησαν χθες από τον κ. Σαχινίδη να προχωρήσει η τροποποίηση ώστε ο «αναβαλλόμενος» φόρος να μετράει στα εποπτικά κεφάλαια.
Επίσης ζήτησαν να είναι «φιλικά» τα κριτήρια συμμετοχής. Το βασικό κίνητρο για συμμετοχή των ιδιωτών εξαρτάται τόσο από την τιμή των μετοχών για συμμετοχή στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, σε σχέση με την τιμή που θα συμμετάσχει το ΤΧΣ, όσο και από τα δικαιώματα επαναγοράς μετοχών από το ΤΧΣ όταν αυτό θα τις πουλήσει.
Είναι καθοριστικό να συμμετάσχουν οι ιδιώτες στις αυξήσεις σημειώνουν οι τραπεζίτες. Για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα απαιτηθούν κεφάλαια ύψους 23 με 25δισ ευρώ. Το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής σημαίνει κεφάλαια ύψους 2,5δισ ευρώ, που αν δεν τα εισφέρουν οι ιδιώτες τότε θα πρέπει να τα βάλει το κράτος.
Όμως ανταγωνιστική θα πρέπει να είναι η τιμή και για τα δικαιώματα επαναγοράς, τα οποία πρέπει να δοθούν στους ιδιώτες επενδυτές (παλαιούς και νέους), ούτως ώστε να έχουν ισχυρό κίνητρο να συμμετάσχουν. Και το ελληνικό δημόσιο να έχει την ελπίδα, ότι αυτοί οι ιδιώτες μόλις σταθεροποιηθεί η οικονομία θα συμμετάσχουν σε νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ώστε να αποπληρώσουν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, και να μειωθεί αναλογικά το χρέος του ελληνικού δημοσίου.
Η συμμετοχή των ιδιωτών θα σημαίνει ότι εμπιστεύονται το μάνατζμεντ και το επιχειρησιακό πλάνο της τράπεζας, και κατ΄ επέκταση δείχνουν ότι εμπιστεύονται τη χώρα.
Αντίθετα η μη συμμετοχή των ιδιωτών θα στείλει λάθος μήνυμα στις διεθνείς αγορές και θα οδηγήσει στη «διάλυση» της χρηματιστηριακής αγοράς.
Σημειώνουμε επίσης ότι από τις 15 Μαρτίου οι τράπεζες υπέβαλλαν τα business plan στην Τράπεζα της Ελλάδος, στα οποία αναφέρονται οι εκτιμήσεις τους για την πορεία των οικονομικών αποτελεσμάτων, με βάση μακροοικονομικά σενάρια που έχει εκπονήσει η τρόικα και τη ΤτΕ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Ενώ μέχρι το τέλος Απριλίου θα πρέπει να υποβάλλουν στην ΤτΕ και τα capital plan, στα οποία θα αναφέρουν με ποιόν τρόπο θα καλύψουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες, καθώς στο μεταξύ θα έχουν ενημερωθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος για τα κεφάλαια που θα χρειαστεί η κάθε τράπεζα (λόγω του PSI και της BlackRock)
πηγή

Καλλιεργούν ντομάτες - μαρούλια σε μπαλκόνια και ταράτσες


Ολοένα και περισσότεροι είναι εκείνοι που αποφασίζουν να κάνουν τους αγρότες μέσα στο σπίτι τους, καλλιεργώντας αγροτικά προϊόντα στα μπαλκόνια και τους κήπους των πολυκατοικιών και μονοκατοικιών της Θεσσαλονίκης.
Φυτώρια και καταστήματα αγροτικών εφοδίων, σύμφωνα με δημοσίευμα της "Καθημερινής της Κυριακής", καταγράφουν το τελευταίο διάστημα ένα νέο κύμα ενδιαφέροντος για καλλιέργειες κηπευτικών και αρωματικών φυτών στο σπίτι, στη βεράντα, σε παρτέρια και γλάστρες, που συναγωνίζεται αυτό των καλλωπιστικών φυτών και φαίνεται να συνδέεται άμεσα με τη μείωση του οικογενειακού εισοδήματος.
Ιδιοκτήτες καταστημάτων στην οδό Φράγκων της Θεσσαλονίκης, όπου πωλούνται ρίζες κηπευτικών, οπωροφόρων, βολβών και σπόρων εκτιμούν ότι η κίνηση σε σύγκριση με πέρυσι είναι αυξημένη 30-35%, χωρίς μάλιστα να έχει κορυφωθεί η περίοδος ζήτησης που υπολογίζεται πριν από το Πάσχα.
Αρκετοί απ' όσους συνωστίζονται αυτές τις μέρες στα πεζοδρόμια της Φράγκων φυτεύουν σε γλάστρες και ζαρντινιέρες μπαλκονιών και στον περίβολο πολυκατοικιών ή είναι οπαδοί της γνωστής άποψης "έχω κήπο στο εξοχικό μου ή στρεμματάκι ξεχασμένο στο χωριό μου και τώρα με την κρίση θα το αξιοποιήσω για οικονομία".
"Τα τελευταία 3-4 χρόνια υπάρχει μια τάση για καλλιέργεια κηπευτικών στο μπαλκόνι. Αυτή η τάση έγινε μάλλον ανάγκη από τα Μνημόνια, καθώς αυξάνονται συνεχώς όσοι φυτεύουν στο μπαλκόνι τους ανθεκτικά είδη για το τραπέζι της οικογένειας. Τα ρετιρέ κι όσοι έχουν πρόσβαση σε ταράτσες δημιουργούν παρτέρια με ντοματιές, πιπεριές και μελιτζάνες.
Μάλιστα ορισμένοι έχουν εξελιχθεί σε... επιστήμονες αυτού του τρόπου καλλιέργειας, εφευρίσκοντας πατέντες ποτίσματος και αποστράγγισης των νερών, απομάκρυνσης των πουλιών και αντιμετώπισης των εντόμων", δηλώνει ο Θωμάς Τσούγγαρης, ιδιοκτήτης καταστήματος σπόρων και εφοδίων.
Την πρωτιά στις βιοκαλλιέργειες σε όλη την Ελλάδα κατ' αναλογίαν πληθυσμού κατέχει το τελευταίο διάστημα ο Δήμος Γρεβενών, αλλά παρά την υπεροχή του στον ελπιδοφόρο αυτόν αγροτικό τομέα τα αιτήματα των φορέων της περιοχής για να ενισχυθεί η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από το 2004 δεν φτάνουν σε ευήκοα ώτα.
Το 2004 που δόθηκαν οι πρώτες ενισχύσεις η περιοχή του Δήμου Γρεβενών αριθμούσε μόλις 7 βιοκαλλιεργητές και το σύνολο των καλλιεργούμενων στρεμμάτων δεν ξεπερνούσε τα 900. Λιγότεροι τότε οι κτηνοτρόφοι που είχαν δει ως ευκαιρία την παραγωγή βιολογικού γάλακτος και τυριών, έχοντας υπογράψει συμβάσεις για 677 αιγοπρόβατα σε 1.669 στρέμματα φυσικών χορτολίβαδων.
Τρία χρόνια μετά ο Δήμος Γρεβενών παρουσίαζε μια εκρηκτική αύξηση στις βιοκαλλιέργειες, καθώς περίπου 150 αγρότες καλλιεργούσαν 35.019 στρέμματα, ενώ ο αριθμός των αιγοπροβάτων που τρέφονταν με βιολογικά κτηνοτροφικά φυτά έφτασε τα 9.000 και οι βοσκότοποί τους τα 36.000 στρέμματα.
 πηγή

Πτώση 10,3% στον τζίρο της αγοράς

Τους τελευταίους 22 μήνες, εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης, παρατηρείται σταθερή υποχώρηση του τζίρου σε όλες τις κατηγορίες των καταστημάτων
πηγή

Τροπολογία για χρηματοδότηση προγραμμάτων του ΕΣΠΑ

Προβλέπεται ότι οι προκαταβολές και ενδιάμεσες πληρωμές των δικαιούχων για την υλοποίηση των πράξεων που συγχρηματοδοτούνται από τα επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, δεν κατάσχονται, δεν υπόκεινται σε κανενός είδους παρακράτηση και δεν συμψηφίζονται με τυχόν οφειλές του δικαιούχου προς το Ελληνικό Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία
πηγή

Μόνο ηλεκτρονικά οι δηλώσεις με εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ. Ποιοι εξαιρούνται

Από την υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή εξαιρούνται οι συνταξιούχοι, εκτός κι αν αποκτούν και εισοδήματα από ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα ή μετέχουν σε ΟΕ και ΕΕ.






πηγή

Ενιαίος φόρος κατοχής για τα ακίνητα, αυξάνονται οι αντικειμενικές τον Ιούνιο



Αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων στα επίπεδα των αγοραίων τιμών μέχρι το τέλος Ιουνίου, και ανατροπές στη φορολογία των μεταβιβάσεων και της κατοχής ακίνητης περιουσίας έρχονται το Καλοκαίρι.

Της Μαρίας Βουργάνα
Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει μέχρι το τέλος Ιουνίου να έχει έτοιμο το σχέδιο με τις αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων, ενώ μνημονιακή δέσμευση της χώρας είναι οι αντικειμενικές τιμές να προσεγγίσουν τις εμπορικές τιμές των ακινήτων. Προκειμένου να μετριαστούν οι αρνητικές συνέπειες που θα έχει στην αγορά ακινήτων η αύξηση των αντικειμενικών αξιών εξετάζεται η μείωση της φορολογίας στις μεταβιβάσεις, η κατάργηση μεγάλου αριθμού φόρων και τελών που επιβάλλονται σήμερα στην απόκτηση και την κατοχή ακίνητης περιουσίας και η καθιέρωση δύο ενιαίων φόρων.
Για πρώτη φορά θα επιβληθεί φόρος κατοχής και στα αγροτεμάχια. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πόρισμα της διακομματικής επιτροπής διαλόγου για τη φορολογική μεταρρύθμιση θα προβλέπεται:
Η επιβολή ενιαίου φόρου στην κατοχή της ακίνητης περιουσίας με την κατάργηση:

Του ειδικού τέλους ακινήτων που επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και επιβαρύνει τις κατοικίες και τα κτίσματα που έχουν εμπορική χρήση και υπολογίζεται με συντελεστή κλιμακούμενο από 0,5 έως 20 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ανάλογα με την ισχύουσα τιμή ζώνης.
Του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, ο οποίος επιβάλλεται κάθε χρόνο με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,2% έως 2% επί της φορολογητέας (αντικειμενικής) αξίας των κτισμάτων και των εντός σχεδίου οικοπέδων που κατέχει κάθε φυσικό πρόσωπο την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους, αφού προηγουμένως αφαιρεθεί από την αξία αυτή ένα ποσό της τάξεως των 200.000 ευρώ που είναι το ατομικό αφορολόγητο όριο.
Φόρος και στα αγροτεμάχια
Σύμφωνα με πρόταση που ήδη επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, στον ενιαίο φόρο θα ενταχθούν και οι εκτός σχεδίων πόλεων εδαφικές εκτάσεις, δηλαδή οι αγροί, τα αγροτεμάχια και οι βοσκότοποι, που σήμερα απαλλάσσονται από το ΦΑΠ. Δηλαδή θα επιβληθεί φόρος και σ' αυτά τα ακίνητα. Επιπλέον η αντικατάσταση του Ειδικού Τέλους και του ΦΑΠ με έναν νέο ενιαίο φόρο θα έχει ως συνέπεια την κατάργηση του αφορολογήτου ορίου των 200.000 ευρώ που προβλέπει η νομοθεσία για το ΦΑΠ, με συνέπεια κάθε ιδιοκτήτης να φορολογείται από το πρώτο ευρώ της αξίας της ακίνητης περιουσίας που κατέχει.
Η επιβολή ενός φόρου στη χρήση του ακινήτου που θα εισπράττεται υπέρ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σήμερα, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ επιβάλλονται άλλοι τρεις φόροι υπέρ δήμων: τα δημοτικά τέλη, ο δημοτικός φόρος και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ). Από τους τρεις αυτούς φόρους, όμως, μόνο το ΤΑΠ υπολογίζεται με βάση την αντικειμενική αξία ανά τ.μ. του κάθε ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου.
Κατάργηση μεγάλου αριθμού επιμέρους φόρων και τελών που επιβαρύνουν την απόκτηση ακινήτων. Σήμερα στις μεταβιβάσεις ακινήτων επιβάλλεται, εκτός από τον ομώνυμο φόρο, μία σειρά από πρόσθετα τέλη και φόρους υπέρ τρίτων (π.χ. φόρος υπέρ δήμων 3%, τέλη υπέρ συμβολαιογράφων και δικηγόρων, τέλη για την εγγραφή στο υποθηκοφυλακείο κ.λπ.). Επιπλέον, στις περιπτώσεις κληρονομιών, δωρεών ή γονικών παροχών ακινήτων, που είναι και αυτές «μεταβιβάσεις» υπό άλλες έννοιες, επιβάλλονται φόροι με άλλους συντελεστές, οι οποίοι ποικίλλουν ανάλογα με το βαθμό συγγένειας που συνδέει τα «αντισυμβαλλόμενα» μέρη.
Σε περίπτωση που απλοποιηθεί η νομοθεσία και υιοθετηθεί η εφαρμογή ενός ενιαίου φόρου για όλες τις μεταβιβάσεις, τότε οι συντελεστές του φόρου αυτού θα πρέπει να διαμορφωθούν σε τέτοια επίπεδα ώστε να μην αυξηθούν οι φορολογικές επιβαρύνσεις στις μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων μεταξύ στενών συγγενών, δηλαδή στις κληρονομιές και τις δωρεές από γονείς σε παιδιά, από παππούδες ή γιαγιάδες σε εγγόνια, μεταξύ συζύγων, αδελφών κ.λπ. ούτε και στις γονικές παροχές. Επιπλέον, σε περίπτωση καθιέρωσης ενός ενιαίου φόρου στις μεταβιβάσεις θα απαιτηθεί είτε να καταργηθεί ο ΦΠΑ 23% που επιβάλλεται σήμερα στις μεταβιβάσεις νεόδμητων οικοδομών, πλην πρώτης κατοικίας, είτε να μειωθεί σημαντικά ώστε να προσαρμοστεί στο πολύ χαμηλότερο του 23% επίπεδο μέσης επιβάρυνσης που θα προκύπτει με το νέο ενιαίο φόρο.
Μείωση των συντελεστών φορολογίας των μεταβιβάσεων των ακινήτων. Σήμερα σε κάθε πώληση παλαιού διαμερίσματος, παλαιάς μονοκατοικίας, οικοπέδου και αγροτεμαχίου επιβάλλεται φόρος μεταβίβασης με συντελεστές 8% για τα πρώτα 20.000 ευρώ της φορολογητέας αξίας και 10% για το πέραν των 20.000 ευρώ (υπερβάλλον) τμήμα της φορολογητέας αξίας. Σε περίπτωση μεταβίβασης πρώτης κατοικίας επιβάλλεται φόρος μεταβίβασης 10% στο τμήμα της φορολογητέας αξίας του ακινήτου το οποίο υπερβαίνει το ισχύον κατά περίπτωση αφορολόγητο όριο, που ανέρχεται σε 200.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 250.000 ευρώ για τον έγγαμο και προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για κάθε ένα από πρώτα δύο παιδιά του και κατά 30.000 ευρώ για κάθε ένα παιδί από τρίτο και πάνω. Η μείωση των συντελεστών του φόρου μεταβίβασης εκτιμάται ότι θα συμβάλει στον περιορισμό ή ακόμη και στην εξουδετέρωση των πρόσθετων επιβαρύνσεων που θα προκύψουν με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών.
Για παράδειγμα, σε ένα ακίνητο με συνολική φορολογητέα αξία 200.000 ευρώ, βάσει σημερινής αντικειμενικής τιμής, ο φόρος που επιβάλλεται σε περίπτωση μεταβίβασης ανέρχεται σε 19.600 ευρώ (8% στα πρώτα 20.000 ευρώ της αξίας και 10% στα επόμενα 180.000 ευρώ της αξίας). Αν η φορολογητέα αξία ανέβει στις 300.000 ευρώ, λόγω αύξησης της αντικειμενικής τιμής κατά 50%, τότε ο φόρος μεταβίβασης για το ίδιο ακίνητο θα αυξηθεί κατά 10.000 ευρώ ή κατά 51% και θα ανέλθει στα 29.600 ευρώ. Αν όμως οι συντελεστές του φόρου μεταβίβασης μειωθούν κατά 30% ταυτόχρονα με την αύξηση της αντικειμενικής τιμής, τότε ο φόρος μεταβίβασης θα υπολογιστεί με συντελεστές 5,5% στα πρώτα 20.000 ευρώ της φορολογητέας αξίας και 7% για τα επόμενα 280.000 ευρώ και θα διαμορφωθεί στα 20.700 ευρώ, δηλαδή θα αυξηθεί μόνο κατά 1.100 ευρώ ή κατά 5,6% σε σύγκριση με το φόρο που επιβάλλεται σήμερα.
Αντικειμενικές αξίες
Αμέσως μετά τις εκλογές η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να υιοθετήσει ένα νέο σύστημα υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει οι τιμές ζώνης να είναι σχεδόν ταυτόσημες με αυτές της αγοράς και να αναπροσαρμόζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να μην παρουσιάζουν τις σημερινές σημαντικές αποκλίσεις. Θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία μιας ενιαίας τράπεζας τιμών και ταυτόχρονα την κατάργηση των αρμόδιων επιτροπών που συστήνονται σε κάθε νομό κάθε φορά που είναι να αναπροσαρμοστούν οι αντικει?ενικές αξίες.
Η νέα αυτή «τράπεζα τιμών» σε πρώτη φάση θα βασιστεί σε στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία ανά τακτά χρονικά διαστήματα δημοσιεύει τις μεταβολές που παρουσιάζουν οι τιμές των ακινήτων, αλλά και άλλοι φορείς της αγοράς, όπως είναι τα επιμελητήρια, η ομοσπονδία των κατασκευαστών, των μεσιτών κ.τ.λ.
Με αυτόν τον τρόπο, όπως αναφέρει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονο?ικών, «οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων δεν θα είναι αντικεί?ενο δη?οσιονο?ικής εκ?ετάλλευσης και το ύψος τους δεν θα εξαρτάται από το αν πάνε καλά ή όχι τα δη?όσια έσοδα, ώστε όταν υπάρχει ανάγκη είσπραξης εσόδων να αποφασίζεται η αύξησή τους». Οι νέες αντικει?ενικές αξίες θα δια?ορφώνονται ετησίως ή και δύο φορές το χρόνο, ανάλογα ?ε τη «χρη?ατιστηριακή» ?εταβολή των τι?ών, όπως αυτές θα καταγράφονται από τη νέα υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών, την Τράπεζα της Ελλάδος και άλλους «πιστοποιημένους» φορείς. Οπως εκτιμούν παράγοντες της κτηματαγοράς το νέο σύστημα θα οδηγήσει:
Σε αυξήσεις των αντικειμενικών τιμών για κατοικίες (διαμερίσματα και μονοκατοικίες). Παρότι οι αγοραίες τιμές έχουν υποχωρήσει από 7,5% έως 24,5%μ παραμένουν ακόμη σε επίπεδα πολύ υψηλότερα των αντικειμενικών. Η άνοδος των αντικειμενικών θα είναι μεγαλύτερη στις περιοχές όπου καταγράφεται μικρή μείωση των αγοραίων τιμών.
Σε μειώσεις των αντικειμενικών για εμπορικά ακίνητα όπου οι αγοραίες τιμές έχουν σημειώσει καθίζηση λόγω και της συρρίκνωσης της καταναλωτικής ζήτησης.
ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ
Γονική παροχή και κληρονομιά πρώτης κατοικίας
Εκτός από την αγορά οι φορολογούμενοι μπορούν να αποκτήσουν πρώτη κατοικία με γονική παροχή ή κληρονομιά απολαμβάνοντας τη σχετική φοροαπαλλαγή. Το αφορολόγητο όριο της γονικής παροχής και κληρονομιάς πρώτης κατοικίας ανέρχεται σε:
200.000 ευρώ για κάθε ανήλικο ή άγαμο και
250.000 ευρώ για κάθε έγγαμο. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα του και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα, εφόσον στο δικαιούχο περιέρχεται μία μόνο κατοικία εξ ολοκλήρου και κατά πλήρη κυριότητα και όχι ποσοστό εξ αδιαιρέτου.
Οικόπεδο
Για κληρονομιά ή γονική παροχή οικοπέδου το αφορολόγητο ποσό φθάνει μέχρι 50.000 ευρώ για κάθε ανήλικο ή άγαμο και μέχρι 100.000 ευρώ για κάθε έγγαμο. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 10.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα του και κατά 15.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα, εφόσον στο δικαιούχο περιέρχεται ένα μόνο οικόπεδο εξ ολοκλήρου και κατά πλήρη κυριότητα και όχι ποσοστό εξ αδιαιρέτου.
Έως 12 δόσεις ο φόρος κληρονομιάς, γονικής παροχής, δωρεάς
Ο φόρος στις υποθέσεις κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών καταβάλλεται ως εξής:
Σε 12 ίσες διμηνιαίες δόσεις των 500 ευρώ, αν η βεβαίωση έγινε με βάση τη δήλωση του υπόχρεου ή την έκδοση οριστικής πράξης ή ύστερα από συμβιβασμό και την καταβολή του 1/5 ή ύστερα από απόφαση δικαστηρίου ή από δικαστικό συμβιβασμό.
Σε 6 ίσες διμηνιαίες δόσεις των 300 ευρώ αν η βεβαίωση του 25% του φόρου έγινε ύστερα από άσκηση προσφυγής.
Σε περίπτωση κληρονομιάς, αν ο κληρονόμος είναι ανήλικος, ο αριθμός των δόσεων διπλασιάζεται.
Οι φόροι στις μεταβιβάσεις ακινήτων που ισχύουν σήμερα
Οσοι σκέφτονται να αποκτήσουν πρώτη κατοικία και θέλουν να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες της αγοράς και να προλάβουν την αύξηση των αντικειμενικών αξίων, η οποία θα έρθει το καλοκαίρι, θα πρέπει να γνωρίζουν τους «κανόνες» της εφορίας.
1 Για την αγορά πρώτης κατοικίας παρέχεται φοροαπαλλαγή, η οποία συνδέεται με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου και το είδος του αγοραζόμενου ακινήτου. Για αγορά κατοικίας το αφορολόγητο όριο ανέρχεται σε:
200.000 ευρώ για τον άγαμο. Για τον άγαμο που παρουσιάζει αναπηρία τουλάχιστον 67% από διανοητική καθυστέρηση ή φυσική αναπηρία το αφορολόγητο διαμορφώνεται σε 250.000 ευρώ.
250.000 ευρώ για τον έγγαμο. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα αυτού και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα του. Για έγγαμο που παρουσιάζει αναπηρία τουλάχιστον 67% από διανοητική καθυστέρηση ή φυσική αναπηρία μέχρι ποσού αξίας 275.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.
2 Για αγορά οικοπέδου το αφορολόγητο ποσό ανέρχεται σε:
50.000 ευρώ για τον άγαμο
100.000 ευρώ για τον έγγαμο. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 10.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα αυτού και κατά 15.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα του. Αν η αξία του ακινήτου υπερβαίνει τα παραπάνω αφορολόγητα όρια, η απαλλαγή χορηγείται μέχρι του αντίστοιχου αφορολόγητου ποσού και για την επιπλέον αξία οφείλεται φόρος μεταβίβασης με συντελεστή 10%.
3 Για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, στο ποσό της απαλλαγής περιλαμβάνεται και η αξία μίας θέσης στάθμευσης αυτοκινήτου και ενός αποθηκευτικού χώρου, για επιφάνεια εκάστου έως 20 τ.μ., εφόσον βρίσκονται στο ίδιο ακίνητο και αποκτώνται ταυτόχρονα με το ίδιο συμβόλαιο αγοράς.
Συντελεστές φόρου μεταβίβασης
4 Οι συντελεστές φόρου μεταβίβασης είναι οι εξής:
8% για το μέχρι 20.000 ευρώ τμήμα της φορολογητέας αξίας και
10% για το άνω του ποσού αυτού τμήμα της, ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή μη πυροσβεστικής υπηρεσίας στην περιοχή. Στο ποσό του κύριου φόρου επιβάλλεται και φόρος υπέρ δήμων και κοινοτήτων 3%.
5 Η απαλλαγή παρέχεται μόνο σε φυσικά πρόσωπα (έγγαμα ή άγαμα), εφόσον κατοικούν μόνιμα στην Ελλάδα. Συνεπώς, δε δικαιούνται της απαλλαγής οι Ελληνες φοιτητές για όσο διάστημα παραμένουν σπουδάζοντας στο εξωτερικό. Καταργήθηκε η απαλλαγή για τους Ελληνες ή ομογενείς του εξωτερικού που δεν κατοικούν στην Ελλάδα κατά το χρόνο της αγοράς.
Απαλλαγή για δεύτερη φορά
Απαλλαγή παρέχεται και για κάθε νέα αγορά ακινήτου, εφόσον:
Τα ακίνητα που έχει στην κυριότητά του κατά το χρόνο της νέας αγοράς ο αγοραστής, ο σύζυγος ή τα ανήλικα τέκνα τους, δεν πληρούν τις στεγαστικές ανάγκες της οικογένειάς τους και
Ο αγοραστής υποβάλει την οικεία δήλωση και καταβάλει εφάπαξ το φόρο που αναλογεί στην αξία του ακινήτου που έτυχε της απαλλαγής.
Παραδείγματα
α) Φορολογούμενος αγοράζει οικόπεδο αξίας 8.800 ευρώ. Ο φόρος μεταβίβασης θα υπολογισθεί με συντελεστή 8%.
β) Φορολογούμενος αγοράζει οικόπεδο αξίας 22.000 ευρώ. Ο αναλογών φόρος θα υπολογισθεί για το μέχρι των 20.000 ευρώ τμήμα της αγοραίας αξίας με συντελεστή 8%, για το άνω δε των 2.000 ευρώ τμήμα με συντελεστή 10%.

πηγή

Ηράκλειο: 400 οικογένειες πεινούν και η Πολιτεία αποδεικνύεται ανήμπορη


Απογοήτευση, θλίψη, αλλά και ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης. 400 οικογένειες στο νόμο Ηρακλείου αντιμετωπίζουν πρόβλημα σίτισης - μεγαλύτερος αριθμός από ότι περίμεναν – ενώ το Υπ.Παιδείας δεν μπορεί να καλύψει το κόστος.

Η πραγματικότητα ξεπερνά κάθε εκτίμηση σε ότι αφορά μαθητές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα σίτισης. Μετά τα κρούσματα λιποθυμιών μαθητών που δεν τρέφονταν κανονικά, η πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας να εντοπίσει τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα βρίσκεται τώρα στη διαδικασία της εξέτασης των καταγεγραμμένων στοιχείων.

Ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης, Απ.Κλινάκης παρέδωσε τα στοιχεία στο Υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, 400 οικογένειες μαθητών στο νομό Ηρακλείου υποφέρουν, μην μπορώντας να προσφέρουν στα παιδιά τους ούτε το κολατσιό για το σχολείο.

Το πρόβλημα είναι μεγάλο, μεγαλύτερο μάλιστα, από κάθε εκτίμηση ενώ εκτείνεται και πέρα από γειτονιές που θεωρείται ότι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Μέσα στις 400 οικογένειες είναι και αρκετές οικογένειες μαθητών από το 2ο και το 3ο Γυμνάσιο Ηρακλείου.

Τραγική ειρωνεία; Το Υπουργείο Παιδείας που ξεκίνησε αυτή την προσπάθεια, θέλοντας να καλύψει τις ανάγκες των μαθητών, αποδεικνύεται ... ανήμπορο! Μετά τον αριθμό - σοκ των 400 οικογενειών, το Υπουργείο ζήτησε την εκ νέου εξέταση των στοιχείων, προκειμένου να περιοριστούν στις οικογένειες που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα.
πηγή

Θέλεις να φυτέψεις φράουλες στο μπαλκόνι σου;


Μπορoύμε να  καλλιεργήσουμε φράουλες στο μπαλκόνι μας.  Για το μπαλκόνι, γλάστρες ή παρτέρια βάθους 25 – 30 cm και πλάτους, ανάλογα με τα φυτά που θέλουμε να βάλουμε (το καθένα χρειάζεται περίπου 30 cm), είναι κατάλληλα.

Η λίπανση θα πρέπει να βασίζεται σε κάποιας μορφής οργανική ουσία (χωνεμένη κοπριά ή κάποιο φυτικό κομπόστ) καθώς και σε κάποια ορυκτά καλιούχα και φωσφορούχα λιπάσματα. Για τη φυτοπροστασία ο χαλκός για τους μύκητες και  το φυσικό πύρεθρο για τους εντομολογικούς εχθρούς, μπορούν να μας καλύψουν. Οι ποικιλίες που μπορούμε να φυτέψουμε είναι πολλές. Οι μικρόκαρπες είναι οι πιο κατάλληλες για το μπαλκόνι. Επίσης, είναι πιο ανθεκτικές και στις πιθανές χαμηλές θερμοκρασίες της άνοιξης.

Άνοιξη: Φυτέψτε τις φραουλιές μετά τα τελευταία κρύα (στην Ελλάδα, αυτή η περίοδος είναι συνήθως μετά τα μέσα Μαρτίου). Επιλέξτε ένα μέρος που το βλέπει ο ήλιος τουλάχιστον 6-8 ώρες την ημέρα.
πηγή

Φαρμακοεπαγρύπνηση για τις παρενέργειες φαρμάκων


Συμμαχούν προκειμένου να αρχίσουν να καταγράφονται οι παρενέργειες στην περιβόητη Κίτρινη Κάρτα των φαρμάκων. Σε αυτή την απόφαση προχωρούν για την προστασία της Δημόσιας Υγείας ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων οι οποίοι ξεκινούν σειρά ενεργειών για την ευαισθητοποίηση των γιατρών σχετικά με την ενίσχυση του συστήματος Φαρμακοεπαγρύπνησης.

Ειδικότερα για την ενίσχυση της χρήσης της Κίτρινης Κάρτας, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και ο ΕΟΦ ξεκινούν Εκστρατεία Ενημέρωσης για τη Φαρμακοεπαγρύπνηση που περιλαμβάνει αποστολή ενημερωτικών επιστολών στα μέλη του ΙΣΑ και διοργάνωση ενημερωτικών συναντήσεων για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας και με την αξιοποίηση ειδικών εντύπων.

Το βασικότερο πρόβλημα της Φαρμακοεπαγρύπνησης στη χώρα μας είναι ο σχετικά μειωμένος αριθμός αναφορών. Στην Ελλάδα, αν και υπάρχει σημαντική αύξηση του συνολικού αριθμού Ανεπιθύμητων Ενεργειών των Φαρμάκων (ΑΕΦ) που γνωστοποιούνται ετησίως στον ΕΟΦ, ο αριθμός των απευθείας αναφορών μέσω της Κίτρινης Κάρτας παραμένει σημαντικά κάτω από τον Κοινοτικό μέσο όρο.

Επιπλέον, φαίνεται ότι οι επαγγελματίες υγείας προτιμούν να αποστείλουν την αναφορά ΑΕΦ στον ΕΟΦ μέσω των φαρμακευτικών εταιρειών, παρά απευθείας με τη χρήση της Κίτρινης Κάρτας.

Από το 2005 έως και το τέλος του 2011 ο συνολικός αριθμός αναφορών που γνωστοποιήθηκαν στον ΕΟΦ διπλασιάστηκε (από 1002 σε 2073 αναφορές). Αυτό οφείλεται στην τροποποιούμενη Κοινοτική Νομοθεσία για τη Φαρμακοεπαγρύπνηση που έδωσε ώθηση στη λειτουργία των συστημάτων σε επίπεδο Ρυθμιστικών Αρχών (ΕΟΦ) και Εταιρειών.

Ειδικότερα στο τέλος του 2011, οι Κίτρινες Κάρτες αποτελούσαν μόλις το 17% του συνόλου των αναφορών ενώ οι αναφορές από Εταιρείες το υπόλοιπο 83%. Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ 2005 και 2011 ο αριθμός των αναφορών μέσω Κίτρινης Κάρτας που έλαβε ο ΕΟΦ σημείωσε μικρή αύξηση, περίπου 6,5% (από 322 σε 343 αναφορές), εκ των οποίων μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό αφορούσε αναφορές αναποτελεσματικότητας.

Τα παραπάνω ανέφεραν ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Γεώργιος Πατούλης και ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, Αν. Καθηγητής Γιάννης Τούντας, σε Συνέντευξη Τύπου, στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.
πηγή

Οι συνέπειες της κρίσης


Δεν είναι ασφαλώς ευχάριστο ν' ανατρέπονται σχεδιασμοί ζωής, ν' ακυρώνονται σπουδές και να διαλύονται όνειρα και φιλοδοξίες νέων ανθρώπων, αλλά σε κρίσεις όπως αυτή που βιώνουμε εδώ και δυόμισι χρόνια, οι παρενέργειες αυτές είναι αναπότρεπτες. Γι' αυτό κι εκείνο που τελικά μετράει είναι αν και κατά πόσον οι αντιδράσεις απέναντι σε τέτοιες εξελίξεις είναι ορθολογικές ή όχι.
Η έρευνα που έγινε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέγραψε θετικές διαπιστώσεις, υπό την έννοια ότι όλο και περισσότεροι δείχνουν αποφασισμένοι ν' αναζητήσουν το μέλλον τους στην επαρχία και σε παραδοσιακές μορφές απασχόλησης. Οταν μάλιστα η διάθεση αυτή εκδηλώνεται από ενάμισι εκατομμύριο άτομα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και το 61% δηλώνει ότι βλέπει τη μετακίνηση αυτή ως οριστική, τότε είναι προφανές ότι ίσως και να βρισκόμαστε μπροστά σε καθοριστικές για το μέλλον οικονομικοκοινωνικές εξελίξεις.
Πολλοί (γύρω στους 300 χιλιάδες) κινούνται ήδη σε μια τέτοια προοπτική και οι μισοί από αυτούς θέλουν ν' ασχοληθούν με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, επιλέγοντας, όμως, καλλιέργειες και εκτροφές που αποκαλύπτουν μια διαφορετική νοοτροπία απ' αυτήν που είχαμε συνηθίσει να εκδηλώνει η πλειονότητα των αγροτών στοχεύοντας κυρίως τις επιδοτήσεις. Και δεν είναι άσχετο το γεγονός ότι οι περισσότεροι είναι νέοι και νέες με υψηλή ακαδημαϊκή μόρφωση, με πτυχία Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης κι ακόμη και μεταπτυχιακά.
Είναι ίσως νωρίς να εξαχθούν συμπεράσματα, αλλά ήδη διαφαίνεται ότι η αυριανή Ελλάδα θα είναι διαφορετική απ' αυτήν που, λόγω και της κρίσης, αφήνουμε πίσω μας. Συνηθίζουμε να καμαρώνουμε οι Ελληνες για τις δυνατότητές μας να πρωτοπορούμε και να διακρινόμαστε όπου κι αν βρεθούμε. Αλλά αυτές ακριβώς τις αρετές τις είχαμε αχρηστεύσει επιλέγοντας ως εθνικό μας επάγγελμα την απασχόληση στο Δημόσιο και ως επιχειρηματική δραστηριότητα την καλλιέργεια άχρηστων αλλά επιδοτούμενων προϊόντων.
Τώρα, όμως, είναι η ώρα ν' αποδείξουμε ότι αυτά που καταφέρνουμε οι Ελληνες στο εξωτερικό, μπορούμε να τα καταφέρουμε και στον τόπο μας.
πηγή

«Διαδικαστικό» το θέμα για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά


Θα επανακατατεθεί η ρύθμιση στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας

Στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας αναμένεται να επανακατατεθούν, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, οι ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά οι οποίες θα συμπεριληφθούν σε άλλο νομοσχέδιο.

Την διαβεβαίωση ότι οι ρυθμίσεις θα επανέλθουν, έδωσε χθες και ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, ο οποίος απέσυρε το άρθρο 49 του νομοσχεδίου «Κανονισμός Ασφάλισης ΙΚΑ», που τις περιλάμβανε.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι το θέμα είναι διαδικαστικό και στο διάστημα αυτό θα έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος των διαβουλεύσεων με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την τρόικα ώστε να υπάρξει θετική γνωμάτευση, ενώ τόνιζαν ότι δεν υπήρξαν αντιρρήσεις εκ μέρους των ελληνικών τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες επίσης, αναμένεται τις επόμενες ημέρες υπουργική απόφαση με την οποία θα ρυθμίζονται τις διαδικασίες της εφαρμογής της διάταξης που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, και προβλέπει ότι από την 1η Μαΐου, θα καταβάλλονται ταυτόχρονα μέσω τραπεζικού συστήματος ασφαλιστικές εισφορές, μισθοί και φόρος μισθωτών υπηρεσιών.

Αυτό κρίθηκε αναγκαίο προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα που προέκυψαν στην υλοποίηση του μέτρου και σχετίζονται με την διαχείριση των νέων κωδικών από τις τράπεζες.
πηγή

Νεκρό ζαρκάδι σε τροχαίο στην Εγνατία Οδό


Ο οδηγός που το χτύπησε, έφυγε χωρίς να ειδοποιήσει την Τροχαία

Σε «καρμανιόλα» έχει μετατραπεί ο κάθετος άξονας Σιάτιστας - Κρυσταλλοπηγής, της Εγνατίας Οδού, για την άγρια ζωή, καθώς ένα ακόμη τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε σήμερα, με θύμα -αυτή τη φορά- ένα ζαρκάδι.

Το άτυχο ζώο, ηλικίας περίπου 3 ετών και βάρους 30 κιλών, παρασύρθηκε στο ύψος του κόμβου Βογατσικού προς Κωσταράζι, από διερχόμενο όχημα, ο οδηγός του οποίου έφυγε χωρίς να ειδοποιήσει την Τροχαία.

Επί τόπου έφτασε εκπρόσωπος της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης του «Αρκτούρου», αλλά το ζώο ήταν ήδη νεκρό. Το ζαρκάδι μεταφέρθηκε στο δασαρχείο Καστοριάς για τις απαραίτητες εξετάσεις. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το άτυχο ζώο έφερε συντριπτικό κάταγμα στον αυχένα και στο αριστερό πόδι, ενώ υπήρχαν και πολλές εκδορές στο σώμα του, ένδειξη ότι πιθανώς να σύρθηκε για περίπου 20 μέτρα.

Να σημειωθεί ότι από το 2009 μέχρι σήμερα στο συγκεκριμένο κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού, έχουν σημειωθεί ακόμη 12 τροχαία με θύματα άγρια ζώα, στα οποία έχουν σκοτωθεί 9 αρκούδες.

Για «ακατάλληλη» περίφραξη τού αυτοκινητόδρομου στον κάθετο άξονα Σιάτιστας - Κρυσταλλοπηγής και για «απουσία» ή «ελλιπή» διαμόρφωση κατάλληλων διαβάσεων για την άγρια πανίδα, κάνει λόγο η υπεύθυνη Επικοινωνίας τού «Αρκτούρου», Βάσω Πετρίδου, επισημαίνοντας ότι «η αντικατάσταση της περίφραξης αποτελεί επείγουσα ανάγκη πριν θρηνήσουμε και ανθρώπινα θύματα».

Η σημαντικότερη απειλή για το ζαρκάδι παραμένει το λαθραίο κυνήγι. Επίσης, απειλείται από την αλλοίωση των βιοτόπων του και από την ανθρωπογενή όχληση (αναψυχή-τουρισμός, πυρκαγιές από ανθρωπογενή αίτια, κίνηση τροχοφόρων κ.ά).

Σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, ήδη από το 1969 απαγορεύεται το κυνήγι τού ζαρκαδιού σε όλη την Επικράτεια, εκτός από τις ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές.
πηγή

Οι σταφίδες και η σόγια μειώνουν την αρτηριακή πίεση

Η κατανάλωση σταφίδων και σόγιας φαίνεται να αποτρέπει την υψηλή πίεση του αίματος (υπέρταση) και, κατά συνέπεια, τον κίνδυνο για την καρδιά, σύμφωνα με δύο νέες αμερικανικές επιστημονικές έρευνες.

Οι μελέτες, που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο του αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας στο Σικάγο, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, δείχνουν ότι μία χούφτα σταφίδες τρεις φορές τη μέρα βοήθησε τους ανθρώπους με σχετικά ψηλή αρτηριακή πίεση, να την μειώσουν μετά από μερικές εβδομάδες. Είναι η πρώτη κλινική δοκιμή που μέτρησε τα οφέλη των σταφίδων στην πίεση.

Σε σχέση με τα άτομα που έτρωγαν άλλα σνακ, όπως μπισκότα, όσοι έτρωγαν σταφίδες, εμφάνισαν σημαντική πτώση στην πίεση του αίματός τους, σε ορισμένες περιπτώσεις ρίχνοντας μέσα σε τρεις μήνες έως 7% τον μεγαλύτερο αριθμό που μετρά τη συστολική πίεση.

Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι γιατί οι σταφίδες έχουν αυτή την ευεργετική δράση, εκτιμούν όμως ότι αυτή οφείλεται στο υψηλό επίπεδο καλίου που περιέχουν, μία ουσία που είναι γνωστό ότι μειώνει την πίεση, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Χάρολντ Μπέις, διευθυντής του Κέντρου Ερευνών στον Μεταβολισμό και την Αθηροσκλήρωση της Λουϊσβίλ.

Ακόμα οι σταφίδες, σύμφωνα με τους ερευνητές, περιέχουν πολλές αντιοξειδωτικές ίνες, που δρουν προστατευτικά στη βιοχημεία των αιμοφόρων αγγείων, κάνοντάς τα να είναι λιγότερο σκληρά, γεγονός που, με τη σειρά του, ρίχνει την πίεση στο κυκλοφορικό σύστημα. Μια φούχτα περιλαμβάνει περίπου 60 σταφίδες και περιέχει ένα γραμμάριο ινών και γύρω στα 210 χιλιοστά του γραμμαρίου (mg) καλίου.

Μία δεύτερη μελέτη, με επικεφαλής τη Σαφίγια Ρίτσαρντσον του Ιατρικού Κολλεγίου του πανεπιστημίου Κολούμπια, διαπίστωσε ότι η καθημερινή κατανάλωση τροφών όπως η σόγια, το τόφου, τα φιστίκια και το πράσινο τσάι, που όλες περιέχουν ισοφλαβόνες, βοήθησαν στη μείωση της πίεσης σε πάνω από 5.100 άτομα ηλικίας 18-30 ετών. Όσοι κατανάλωναν καθημερινά περίπου 2,5 ή περισσότερα mg ισοφλαβονών, ενός βασικού συστατικού όλων των παραπάνω τροφών, είχαν σημαντικά μικρότερη συστολική πίεση (κατά μέσο όρο 5,5 mmHg χαμηλότερη) σε σχέση με όσους κατανάλωναν κάτω από 0,33 mg ισοφλαβονών τη μέρα.

Ένα ποτήρι γάλακτος από σόγια περιέχει περίπου 22 mg ισοφλαβονών, ενώ 100 γραμμάρια σόγιας περιέχουν περίπου 130 mg ισοφλαβονών, δηλαδή πολλαπλάσιες από τις αναγκαίες ποσότητες για να υπάρξει ευεργετικό αποτέλεσμα στην πίεση του αίματος. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η σόγια μπορεί να βοηθήσει όσους έχουν ελαφρώς αυξημένη πίεση, να μην επιδεινώσουν την κατάστασή τους και να αποφύγουν έτσι να πάρουν αντιυπερτασικά φάρμακα.

Η σόγια και οι ισοφλαβόνες που περιέχει, δρουν αυξάνοντας το επίπεδο των ενζύμων, τα οποία βοηθούν στη διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων, με αποτέλεσμα το αίμα να κυκλοφορεί με μικρότερη πίεση στα τοιχώματα των αγγείων.

Τα ευρήματα των νέων ιατρικών ερευνών που ανακοινώνονται σε επιστημονικά συνέδρια, τυπικά θεωρούνται προκαταρκτικά έως ότου δημοσιευτούν σε επιστημονικά περιοδικά.
πηγή

Αρχίζει η επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες


Πώς θα γίνει η υποβολή των αιτήσεων

Αρχίζει η διαδικασία επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες, κατόπιν απόφασης του υφυπουργού Οικονομικών, Π.Οικονόμου.

Η αίτηση επιστροφής θα υποβάλλεται από τους ενδιαφερόμενους στην αρμόδια ΔΟΥ, είτε απευθείας, είτε μέσω συνεταιριστικής οργάνωσης.

Ωστόσο, για επιστροφές που υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ, η αίτηση θα πρέπει να γίνεται αυτοπροσώπως από τον δικαιούχο.
πηγή

Απόψε είναι η «Ώρα της Γης»


Απόψε είναι η «Ώρα της Γης»Το WWF καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν στο ωριαίο μπλακ-άουτ

Την τέταρτη «Ώρα της Γης» θα γιορτάσει σήμερα η Ελλάδα, σβήνοντας τα φώτα για μία ώρα, από τι 20:30 μέχρι τις 21:30.

Το 2009 σβήσαμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τα φώτα εξοικονομώντας 500
τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Ένα χρόνο αργότερα η χώρα μας κατέλαβε
την τέταρτη θέση ανάμεσα σε 126 χώρες που έστειλαν μήνυμα κατά της
υπερθέρμανσης του πλανήτη, μια και η συμμετοχή φορέων, δήμων και
πολιτών στην «Ώρα της Γης» ήταν εντυπωσιακή.

Αυτό σημειώνει σήμερα η εφημερίδα Τα Νέα, κάνοντας μια αναδρομή στην
ενδιαφέρουσα αυτή πρωτοβουλία για το περιβάλλον. όλα ξεκίνησαν το
2007,από το WWF Αυστραλίας, το οποίο ενέπνευσε τους κατοίκους του
Σίδνεϊ να δείξουν την υποστήριξή τους για την καταπολέμηση της
κλιματικής αλλαγής σβήνοντας για μια ώρα τα φώτα. Σήμερα η
συγκεκριμένη δράση θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα, αν όχι το
μεγαλύτερο, συμμετοχικά γεγονότα στον κόσμο για την προστασία του
περιβάλλοντος. είναι ενδεικτικό ότι το 2011 περισσότεροι από 100
εκατομμύρια πολίτες από 135 χώρες έσβησαν για μια ώρα τα φώτα.

Η ελληνική ανταπόκριση, σχολιάζει η εφημερίδα, στη δράση τα τελευταία
χρόνια είναι εντυπωσιακή. Κατά την έναρξη της δράσης μάλιστα 8.333.333
συμβατικές λαμπτήρες «έσβησαν» για χάρη της Γης.

«Σε μια εποχή βαθιάς κρίσης το πολύτιμο αντίδοτο στην απαισιοδοξία
είναι το μοναδικό φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας» αναφέρει η κ. Μαρίτα
Παντέρη από την WWF Ελλάς.
πηγή

Κοινωνικό ιατρείο για άστεγους στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης


Θα λειτουργεί καθημερινά από τη 1 μέχρι τις 6 το απόγευμα

Εθελοντές γιατροί θα προσφέρουν υπηρεσίες σε άστεγους στο κοινωνικό ιατρεία που θα λειτουργήσει εντός των επόμενων ημερών στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Το ιατρείο, που θα εξυπηρετεί κι άλλους ανθρώπους χωρίς πρόσβαση στις δομές δημόσιας υγείας και πρόνοιας, δημιουργήθηκε από την εταιρεία Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης ΑΕ (ΟΛΘ ΑΕ), με τη συμπαράσταση του Μητροπολίτη Νεαπόλεως- Σταυρουπόλεως Βαρνάβα και με τη συνεργασία του δήμου Θεσσαλονίκης.

Στεγάζεται σε χώρο 58 τετραγωνικών μέτρων, στο κτήριο του παλαιού τηλεφωνείου, κοντά στην πύλη 6 του λιμανιού, ενώ θα λειτουργεί καθημερινά από τη 1 το μεσημέρι μέχρι τις 6 το απόγευμα.

Διαθέτει εξεταστική κλίνη με τον κατάλληλο εξοπλισμό και φαρμακείο, ενώ φιλοξενεί κι ένα πλήρως εξοπλισμένο οδοντιατρείο. Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν πρόσβαση από την κεντρική είσοδο του λιμανιού, ενώ το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι το 2310.593.285.

Οι γιατροί θα συμμετάσχουν στην προσπάθεια εθελοντικά και ήδη έχουν γίνει σχετικές επαφές με τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, την Εταιρεία Παθολόγων Βορείου Ελλάδος, την Οδοντιατρική Σχολή ΑΠΘ και το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, για όσους θα χρειαστούν νοσηλεία. Επίσης, σε τακτά χρονικά διαστήματα στο χώρο θα βρίσκονται κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι του Δήμου Θεσσαλονίκης.

«Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια οι άστεγοι στη Θεσσαλονίκη αυξάνονται. Οι άνθρωποι αυτοί ταλαιπωρούνται από την έλλειψη στέγης και οποιασδήποτε μονιμότητας στη ζωή τους, ενώ εξαιτίας του τρόπου που κινούνται στην καθημερινότητά τους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας» σημείωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΘ ΑΕ, Στέλιος Αγγελούδης.
πηγή

Πώς θα παρακάμψουν τα γενόσημα οι γιατροί


Τι αναφέρει ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών βρήκε τρόπο για να παρακάμψουν οι γιατροί το νόμο, που επιβάλλει τη συνταγογράφηση φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία και όχι την εμπορική ονομασία των σκευασμάτων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ο ΙΣΑ, καλεί τους γιατρούς – μέλη του, ιδιώτες και νοσοκομειακούς, να συνταγογραφούν μεν στο έντυπο τη δραστική ουσία αλλά να βάζουν σε παρένθεση το φάρμακο που κρίνουν καταλληλότερο για τον ασθενή τους, όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα.

Παράλληλα, προτείνεται στους γιατρούς να γράφουν με κόκκινο στυλό, σε κάθε ηλεκτρονική συνταγή που εκτυπώνουν και να σφραγίζουν χρησιμοποιώντας τη φράση «αλλαγή της ιατρικής συνταγής επισύρει ποινικές ευθύνες».

Μάλιστα, για εξοικονόμηση χρόνου συστήνουν τη χρήση μιας μικρής σφραγίδας με την ανωτέρω φράση, ώστε να σφραγίζουν τις συνταγές, που θα χορηγούν από 1ης Απριλίου -για τις δέκα πρώτες δραστικές ουσίες- και από 1ης Ιουνίου για όλες.

Πάντως, οι δέκα πρώτες δραστικές ουσίες είναι ευρέως διαδεδομένες αντιβιώσεις, φάρμακα για την γαστροπροστασία, αντισταμινικά και αντιμυκητιασικά, αναφέρει το Πρώτο Θέμα. Σύμφωνα με απόφαση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), οι δραστικές ουσίες που θα συνταγογραφούνται – σε πρώτη φάση – είναι οι εξής: OMEPRAZOLE, CLARITHROMYCIN, CIPROFROXACIN, LANSOPRAZOLE, CEFUROXIME ACETIL, CETIRIZINE, AZITHROMYCIN, CEFBROZIL, MELOXICAM και FLUCONAZOLE.

Σημειώνεται πως οι γιατροί είναι υποχρεωμένοι από 1ης Απριλίου 2012 να συνταγογραφούν για τους ασφαλισμένους με βάση τη δραστική ουσία των φαρμάκων. Στη συνέχεια ο φαρμακοποιός θα επιλέγει το σκεύασμα με την χαμηλότερη τιμή.

Την ίδια ώρα, ο ΙΣΑ δηλώνει την κατηγορηματική αντίθεσή του στην εκχώρηση του θεραπευτικού σχήματος σε μη γιατρούς, και προειδοποιεί για την επικινδυνότητα αυτού του απαράδεκτου νομοθετήματος. «Την τιτλοποίηση του κάθε φαρμάκου, το θεραπευτικό του παράθυρο και την αποτελεσματικότητα του από ασθενή σε ασθενή, πρέπει να την έχει υπό την ευθύνη της παρακολούθησης μόνον ο θεράποντας γιατρός» δηλώνει ο πρόεδρος του ΙΣΑ, κ. Γιώργος Πατούλης.
πηγή

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΕΙΔΩΝ ΑΝΑΓΚΗΣ





Φίλοι μου,

η δραστηριότητα της Ομάδας, στο να κατευθύνει τις εκκλήσεις που δέχτηκε για ενίσχυση ευπαθών οικογενειών, στην ΆΡΣΙΣ,
είχε δύο σημαντικά αποτελέσματα:

- Oικογένειες που μας απευθύνθηκαν άμεσα ή έμμεσα μέσω των μελών μας, βρήκαν  θετική ανταπόκριση και βοηθήθηκαν
σε τρόφιμα, ρούχα και άλλα είδη που χρειάστηκαν και κυρίως, ηθική στήριξη, από την ΑΡΣΙΣ.
Ιδιαίτερη χαρά μας προκαλεί το γεγονός, ότι οικογένειες, που μετά από πολλά χρόνια ανεργίας των γονέων, είχαν οδηγήσει στην επαιτεία
τα παιδιά τους, διαβλέποντας, ότι είναι ο μόνος τρόπος να επιζήσουν, τέθηκαν κάτω από την φροντίδα της ΑΡΣΙΣ, με τον όρο
τα παιδιά να συνεχίσουν κανονικά το σχολείο τους και με την επίβλεψη ειδικού, της πορείας των οικογενειών και των αναγκών τους.
Ακόμη και σε ανάγκες που δημιουργήθηκαν και δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν απο την ΑΡΣΙΣ,
όπως ο εφοδιασμός οικογενειών με ξύλα καύσης,
υπήρχε άψογη συνεργασία και συντονισμός της ΑΡΣΙΣ με την Ομάδα μας και καλύφτηκαν
από μεμονωμένους εθελοντές ή υποομάδες, οι ανάγκες που είχαν προκύψει.

- Η  ικανοποίηση όλων αυτών των ανθρώπων, στα είδη που είχαν ανάγκη και εφοδιάστηκαν, είχε σαν αποτέλεσμα να <αδειάσουν>
τα αποθέματα της ΑΡΣΙΣ, σε κάποια βασικά είδη, ώστε να υπάρχει αυτή τη στιγμή δυσκολία εφοδιασμού οικογενειών,
με κάποια τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης και ακόμη μεγαλύτερη δυσκολία να υποδεχθούν νέα αιτήματα υποστήριξης οικογενειών.

Για τον λόγο αυτό, κρίναμε σκόπιμο,
να απευθύνουμε έκκληση στα μέλη μας και σε όλους τους φίλους Θεσσαλονικείς,
να προσπαθήσουμε όλοι, από το <έλλειμα> μας ή το <πλεόνασμά> μας, να συλλέξουμε κάποια είδη
που κάποιοι συνάνθρωποί μας, βρίσκονται στην δυσάρεστη θέση να μην μπορούν να αγοράσουν.

 Τα είδη που κυρίως χρειάζονται και σας καλούμε να μας βοηθήσετε στην συλλογή τους είναι:

- ΓΑΛΑΤΑ ΝΟΥΝΟΥ
- AΛΕΥΡΙ
- ΟΣΠΡΙΑ
- ΖΥΜΑΡΙΚΑ
- ΡΥΖΙ
- ΛΑΔΙ
- ΖΑΧΑΡΗ
- ΚΑΦΕΣ
- ΠΑΜΠΕΡΣ (διαφόρων μεγεθών)

Λόγω του επείγοντος του θέματος, παρακαλούνται οι φίλοι μας να προσπαθήσουν να παραδώσουν οι ίδιοι τα τρόφιμα στην ΑΡΣΙΣ,
στην οδό Βενιζέλου 70 ή Πτολεμαίων 35 β΄όροφος. Το τηλέφωνο για την συννενόηση της παράδοσης, είναι το 2310 526150
και οι ώρες παράδοσης είναι από τις 9.οοπ.μ. έως τις 4.00μ.μ.
Παρακαλούνται οι φίλοι που δεν μπορούν να παραδόσουν τα τρόφιμα που θα συλλέξουν στις παραπάνω ώρες, να μας ενημερώσουν
σχετικά, ώστε να οργανώσουμε κάποια συνάντηση, απόγευμα ή Σάββατο (που δεν εργάζονται πολλοί),
για να γίνει η συλλογή και η παράδοση των τροφίμων και αναλώσιμων.

για την Ομάδα Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Ισμήνη Παραθύρα
(παρακαλούμε οι συνεννοήσεις  με την Ομάδα,να γίνονται με μηνύματα)

Πανελλήνιο Παρατηρητήριο


Σάββατο, 31 Μαρτίου 2012
Εθελοντές δημοσιογράφοι για την Κοινωνία των Πολιτών
Του Βασίλη Τακτικού*
Το Δίκτυο εθελοντών δημοσιογράφων για την Κοινωνία των Πολιτών, που έχει κάνει την εμφάνισή του στον περιφερειακό τύπο και διανύει τα πρώτα του βήματα ως ξεχωριστή δράση, μπορεί να παίξει έναν καταλυτικό ρόλο σε αυτό που λέγεται ποιότητα στην πολιτική επικοινωνία, στην χρηστική ενημέρωση, αλλά και στην απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων, τουλάχιστον στις τοπικές κοινωνίες.

Έχοντας στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος το όφελος, το οποίο μπορεί να προκύψει στο πεδίο της ενημέρωσης σε σχέση με το όραμα της Κοινωνίας των Πολιτών, θα επιχειρήσουμε να αναδείξουμε την σημασία που έχει μια τέτοια κίνηση όταν πλαισιώνεται από εθελοντές.

Ξεκινάμε από την παραδοχή ότι ένα επάγγελμα, όπως το δημοσιογραφικό, γίνεται συνήθως λειτούργημα όχι μόνο από την φύση του επαγγέλματος, αλλά και από τον εθελοντικό χαρακτήρα με τον οποίο προσφέρεται. Στην συνείδησή μας, για παράδειγμα, οι «Γιατροί χωρίς σύνορα» και οι «Ερυθροσταυρίτες», ως εθελοντές, προσφέρουν πολύ υψηλότερο λειτούργημα από τους αυστηρά επαγγελματίες στον χώρο τους.

Ανάλογα διαφοροποιημένη είναι η προσφορά των οικολόγων ακτιβιστών συγκριτικά με τους επαγγελματίες επιστήμονες περιβαλλοντολόγους. Οι πρώτοι κάνουν συνήθως μια δράση αφιλοκερδώς, ενώ οι δεύτεροι, αν και επιστήμονες, είναι επαγγελματίες και αντικειμενικά δεν έχουν ως προτεραιότητα την διαφύλαξη και προστασία του περιβάλλοντος.

Βέβαια η μια ιδιότητα δεν αποκλείει την άλλη, αλλα δεν είναι και ταυτόσημη. Έτσι, και ο επαγγελματίας δημοσιογράφος είναι κάτι διαφορετικό από τον δημοσιογράφο που θέλει να είναι ταυτόχρονα και εθελοντής για κάποιον κοινωνικό σκοπό και επί του προκειμένου για την ενίσχυση της Κοινωνίας των Πολιτών.

Ο εθελοντής δημοσιογράφος, ακόμα και αν είναι επαγγελματίας παράλληλα, δεν βλέπει το έργο του μόνο βιοποριστικά, δεν κολακεύεται από την συναναστροφή του με τους ισχυρούς και δεν γράφει για να είναι αρεστός στην εξουσία, αλλά, για να είναι χρήσιμος στον πολίτη.

Πιστεύει στην απελευθερωτική λειτουργία του έργου του και της προσφοράς του και είναι αντιμέτωπος με την συσκότιση της αλήθειας που επιβάλλει το εκμεταλλευτικό σύστημα.

Και το κάνει αυτό συνειδητά, καθώς γνωρίζει ότι το υφιστάμενο σύστημα, κάνοντας την πληροφορία «εμπόρευμα» και διαφημίζοντας την ποσότητα, την οποία μπορεί να καταναλώσει κανείς, λειτουργεί αποπροσανατολιστικά και μπουχτίζει τον πολίτη με έναν καταιγισμό από άχρηστες πληροφορίες για την ζωή του, ώστε αποτελεί πολλές φορές βάσανο η αναζήτηση του χρήσιμου, του ωφέλιμου και της αλήθειας.

Αναγνωρίζοντας αυτό το φαινόμενο, η παρέμβαση του Δικτύου των εθελοντών δημιοσιογράφων μπορεί να κάνει πιο εύκολη την πρόσβαση του πολίτη στην χρήσιμη πληροφορία και στην αυθεντική πολιτική επικοινωνία, αποφεύγοντας τους παραμορφωτικούς καθρέφτες που στήνουν κάθε φορά οι έχοντες συμφέροντα από τον σφετερισμό της εξουσίας, ιδίως στον χώρο της επικοινωνίας, αλλά και στον χώρο της πολιτικής αντιπροσώπευσης.
πηγή